У МОН відреагували на скандал з Іриною Фаріон

13 Листопада 2023 00:00

У Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з професоркою Львівської політехніки Іриною Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Таку відповідь на журналістський запит Суспільному надіслали з Міністерства освіти та науки України.

У МОН заявили, що, окрім освітньої функції, університети мають завдання формувати особистість та світогляд студента. А тому викладачі повинні не лише передавати знання молоді, а й виховувати повагу до фундаментальних цінностей. Серед них — гідність людини та повага до українських захисників та захисниць. Для цього виші мають обирати до штату тих педагогів, які самі є носіями таких ідей.

«Міністерство підтримує вимоги студентів до закладів вищої освіти не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць», — йдеться у відповіді на запит.

У Міністерстві освіти та науки додали, що саме виші самостійно призначають та звільняють з посади викладачів і працівників освіти. А тому університети несуть відповідальність за те, щоб ці люди були «не тільки кваліфікованими спеціалістами, але й людьми високих ціннісних орієнтирів та моральних переконань».

Керівниця центру комунікацій Львівської політехніки Наталія Павлишин повідомила Суспільному, що позиція вишу, яку оприлюднили ввечері, 7 листопада, є незмінною. У заяві йдеться про те, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Нагадаємо, 5 листопада вийшов ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування "Азов"). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.

На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

«Доступ до правди»