Суд дозволив держпідприємству не надавати на запит договори з охоронцями. Ціна питання – півмільйона

30 Січня 2019 11:13

Волинський окружний адміністративний суд відмовив у задоволені позову журналістці громадської організації Центр журналістських розслідувань «Сила правди» Оксани Ковальчук, яка судилася через ненадання відповіді на запит державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство».

Таке рішення суд ухвалив 23 січня, повідомляє сайт ІМІ.

Нагадаємо, журналістка подала позов  після того, як у відповідь на запит підприємство відповіло, що упродовж 2016–2017 років витратило на приватних охоронців майже півмільйона гривень, проте не надало копії договорів, які журналістка просила у запиті.

Журналістка розповіла, що зацікавилася темою охорони лісгоспів після подій 26 вересня 2018 року в ботанічному заказнику у Воротневі, який ще називають «Маленька Швейцарія» на Волині. Тоді лісівники використали «спортсменів» для того, щоб «визволити» з лазні так званих відпочивальників. За інформацією Громадське. Волинь, тоді посадові особи (держслужбовці) влаштували собі пікнік та розваги на території Молодіжного лісівничого центру.

Під час судового засідання 23 січня Оксана Ковальчук заявила клопотання долучити до матеріалів справи витяг із Єдиного держреєстру судових рішень у подібній справі про доступ до публічної інформації.

За її словами, це подібна справа Миколаївського окружного адміністративного суду,  де відповідачем виступає держпідприємство, яке стверджує, що не отримує державне фінансування, тому не відноситься до розпорядників інформації у розумінні ЗУ «Про доступ до публічної інформації». Також суд у Миколаєві ґрунтовно проаналізував характер запитуваної інформації і зробив висновок, що вона є публічною.

Однак суд відмовив у долученні цієї справи.

Представник відповідача Віталій Крючков у суді зазначив, договорами передбачено обмеження надання інформації, яку просила надати журналістка у відповіді на запит. Також, за його словами, є небезпека поширення інформації, що може завдати шкоди репутації лісового господарства.

Суддя  Волинського окружного адміністративного суду Андрій Ксензюк, пристав на аргументи відповідача.

Журналістка має намір оскаржити рішення суду.

«Доступ до правди»