Волинська журналістка судиться з лісгоспом через відмову в доступі

29 Листопада 2018 11:32

Журналістка громадської організації Центр журналістських розслідувань «Сила правди» Оксана Ковальчук подала позов до Волинського окружного адміністративного суду через ненадання повної відповіді на запит державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство». Про це повідомляє Інститут масової інформації.

Підприємство відповіло, що витратило на приватних охоронців майже півмільйона гривень, проте не надало копії договорів, які журналістка просила у запиті.

Журналістка розповіла, що зацікавилася темою охорони лісгоспів після подій 26 вересня 2018 року в ботанічному заказнику у Воротневі, який ще називають «Маленька Швейцарія» на Волині. Тоді лісівники використали спортивних людей для того, щоб «визволити» з лазні так званих відпочивальників. За інформацією Громадське. Волинь, тоді посадові особи (держслужбовці) влаштували собі пікнік та розваги на території Молодіжного лісівничого центру.

Як раніше повідомляв ІМІ, тоді Оксана Ковальчук заявила про перешкоджання її професійній діяльності з боку заступника начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Рибчинського. Зі слів журналістки,  Рибчинський застосував до неї фізичну силу, коли побачив, що вона знімає на камеру події в заказнику.

Через події в заказнику «Воротнів» ГО «Сила правди» розіслала запити до всіх лісгоспів й агролісів Волинської області, а це близько двох десятків установ. Журналістів зацікавило, на яких правових підставах працюють учасники спортклубів чи громадських формувань з лісгоспами.

«Першою надійшла відповідь від Ківерцівського лісгоспу. Вони вказали у відповіді на запит, що за два роки витратили на такі цілі близько півмільйона гривень, але відмовилися надавати копію договору, оскільки вважають, що це конфіденційна інформація. Ми сформували позов, подали до суду», – розповіла журналістка.

«Я готую матеріал про використання цих приватних армій. Коли ми були в Міністерстві аграрної політики України, то  представник держлісагентства сказав, що така ситуація присутня лише на Волині, коли платять якимось громадським формуванням, АТОвцям для того, щоб охороняти об’єкти. За його словами, в інших областях такого немає», – зазначила журналістка.

«Доступ до правди»