Ректор КНУ імені Шевченка відмовився надати декларацію на запит

12 Травня 2017 13:20

Ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка відмовився надати декларацію за 2012 – 2015 роки у відповідь на інформаційний запит благодійного фонду «Україна-Георгія». Про це повідомив керівник фонду Леван Цителашвілі.

Фонд просив в університету надати завірені копії декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру ректора Леоніда Губерського.

У відповіді проректор з науково-технічної роботи зазначив, що університет не може надати декларації, оскільки фонд «Україна-Георгія» зареєстрований у Донецьку:

«…вважаємо, що інформація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру ректора Леоніда Губерського, викладена у його деклараціях, може бути використана злочинними організаціями ОРДЛО. Враховуючи викладене, копії зазначених декларацій не можуть бути надані».

Проте, як коментує медіа-юрист Христина Буртник, ГО «Центр демократії і верховенства права», Закон «Про доступ до публічної інформації» надає кожній особі право отримати публічну інформацію. Цей закон не робить винятків щодо громадянства фізичної особи чи місцезнаходження юридичної особи.

«У даному випадку відмова надати відкриту за законом інформацію не підпадає під ст. 22 Закону «Про доступ до публічної інформації», що встановлює виключний перелік підстав, з яких розпорядник інформації може відмовити в її наданні. Розпорядник має право у відповіді оцінювати наскільки ймовірною і істотною могла б бути шкода від поширення інформації, якби запитувалась інформація з обмеженим доступом. А у даному випадку запитувач просить надати йому інформацію, яка є відкритою та повинна бути надана на запит», - говорить юрист.

«Доступ до правди» вже писав про подібний випадок, коли ректор Донецького національного університету відмовився надавати декларації на запит фонду «Україна-Георгія» з аналогічних причин.

Тоді Вінницький міський суд постановив, що ректор ДонНУ і справді може не надавати декларацію на запит, проте, попри таке рішення суду, ректор декларацію таки надав.

 

«Доступ до правди»