Ректор ДонНУ надіслав на запит декларацію, хоча суд двічі дозволив йому цього не робити

30 Березня 2017 15:15

Ректор Донецького національного університету Роман Гринюк надіслав свою декларацію у відповідь на повторний запит благодійного фонду «Україна-Георгія». Про це повідомляє керівник фонду Леван Цителашвілі.

Декларацію ректора фонд «Україна-Георгія» отримав з третьої спроби.

Як писав «Доступ до правди», раніше Вінницький міський суд розглянув матеріали, підготовані Секретаріатом Уповноваженого з прав людини у відповідь на скаргу запитувача, але закрив справу проти ректора Донецького національного університету, дослухавшись до пояснень ректора. Суть його обґрунтування ненадання декларації полягала в тому, що Донецький обласний благодійний фонд «Україна-Георгія» перебуває на непідконтрольній державі Україні території  та дана інформація може бути використана злочинною організацією ДНР.

Надіславши другий запит і не отримавши відповіді, «Україна-Георгія» знову звернувся до Уповноваженого. Справа знову дійшла до суду, але Вінницький міський суд закрив провадження, пояснивши це тим, що Уповноважений не має права складати протокол на скарги від юридичних осіб.

Як прокоментувала «Доступу до правди» Людмила Опришко, адвокат, медіа-юрист ГО «Платформа прав людини», Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що запитувачами публічної інформації є не лише фізичні, але й юридичні особи, крім суб’єктів владних повноважень (див. пункт 1 частини 1 статті 12 цього Закону), а органом, який захищає права юридичних і фізичних осіб на доступ до публічної інформації є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Лише посадові особи цього органу мають право складати відповідні протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 212-3 КУпАП.

Після закриття справи, Леван Цителашвілі втретє надіслав запит до Університету із проханням надати копії декларацій ректора за 2014-2015 роки. Згідно з декларацією Романа Гринюка, його дохід у 2015 році склав 571174 гривень. З нерухомості ректор ДонНУ має квартиру у Криму у місті Судак та два гаражі у Донецьку.

 

«Доступ до правди»