Рада схвалила зміни до закону «Про доступ…». Юристи: Це негативно для громадськості

4 Червня 2020 12:01

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за ухвалення законопроекту №2228 про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. У законопроєкті пропонується скоротити цей термін з 20 до 10 календарних днів.

Ініціатором законопроєкту є народний депутат від партії «Слуга народу» Дмитро Микиша, який на момент обрання працював заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради виконавчого комітету Мереф’янської міської ради.

Як ідеться у пояснювальній записці до проєкту, строк 20 робочих днів для оприлюднення проектів є виправданим для нормативно-правових актів, що потребують врахування громадської думки. Проте для таких випадків строки вже встановлені спеціальними законами.

«Запропонований законопроектом строк у 10 календарних днів є достатнім для добросовісного опрацювання звичайного обсягу інших проектів рішень. Принаймні депутати місцевих рад, члени виконавчих комітетів рад, посадові особи місцевого самоврядування потребують меншого часу для такої роботи. Цей строк також узгоджується із десятиденним строком повідомлення депутатів місцевих рад про скликання сесії ради (частина десята статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). Саме на засіданнях постійних комісій опрацьовуються проекти рішень», — вважає автор документу.

Проте на думку юристки Тетяни Олексіюк, така новела загалом негативно вплине на можливість громади взяти участь у обговоренні проектів актів, які приймаються органами місцевого самоврядування.

«Звісно, 20-денний термін вимагає від рад більшої дисципліни у підготовці проектів нормативних актів. Це викликає нарікання рад щодо того, що проекти актів, які потребують термінового прийняття, не можуть бути оприлюднені в такий термін. Проте щодо термінових питань ради мають передбачену законом можливість проводити позачергові сесії. Тож щодо цього законопроекту напевне слід будо провести більш глибоке вивчення проблеми і розробити більш збалансоване рішення», — переконана вона.

Оксана Ващук-Огданська, медіа-юристка, також поділяє думку про те, що дана новела погіршує можливість отримувати публічну інформацію. У своєму коментарі для «Доступу до правди» вона звертає увагу на те, що ця зміна скорочує строк опублікування проектів рішень насправді втричі.

«Передбачати норму про 10 календарних днів, а не робочих – неприпустимо», — наполягає вона. 

Нагадаємо, даний законопроект викликав обурення громадськості, а запорізька громадська організація «Народний захист» вимагала його відкликання.

Експертна група з вдосконалення законодавства при Координаційній раді з доступу до публічної інформації Уповноваженого ВРУ з прав людини також висловилася за необхідність доопрацювання цього законопроекту.

«Доступ до правди»