У Запоріжжі вимагають відкликати законопроєкт 2228 про зміни до закону про доступ

5 Березня 2020 11:31

Запорізька громадська організація «Народний захист» вимагає відкликання законопроекту №2228 про внесення змін до статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо зменшення строку оприлюднення проектів нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування. У законопроєкті пропонується скоротити цей термін з 20 до 10 календарних днів.

Повідомляється, що активісти направили відповідне звернення до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з вимогою виключення законопроєкту № 2228 не тільки з порядку денного, а й із розгляду взагалі.

«Це посилить узурпацію  місцевих ресурсів депутатами місцевих рад, знизять рівень громадського контролю і сприятиме підняттю рівня корупції на місцевому і регіональному рівні», — переконані в «Народному захисті».

Ініціатором законопроєкту є народний депутат від партії «Слуга народу» Дмитро Микиша, який на момент обрання працював заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради виконавчого комітету Мереф’янської міської ради.

Як ідеться у пояснювальній записці до проєкту, строк 20 робочих днів для оприлюднення проектів є виправданим для нормативно-правових актів, що потребують врахування громадської думки. Проте для таких випадків строки вже встановлені спеціальними законами.

«Запропонований законопроектом строк у 10 календарних днів є достатнім для добросовісного опрацювання звичайного обсягу інших проектів рішень. Принаймні депутати місцевих рад, члени виконавчих комітетів рад, посадові особи місцевого самоврядування потребують меншого часу для такої роботи. Цей строк також узгоджується із десятиденним строком повідомлення депутатів місцевих рад про скликання сесії ради (частина десята статті 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»). Саме на засіданнях постійних комісій опрацьовуються проекти рішень», — вважає автор документу.

У «Народному захисті» пропонують усім охочим приєднуватися і підписувати звернення, щоб надати розголосу цьому питанню і добитися відкликання законопроєкту.

 «Доступ до правди»