Омбудсман закликала Гройсмана приєднатися до Конвенції РЄ про доступ до офіційних документів

27 Жовтня 2017 15:00

Приєднання до Конвенції РЄ про доступ до офіційних документів сприятиме впровадженню в Україні міжнародних стандартів. Про це йдеться у зверненні Валерії Лутковської, Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, опублікованому на офіційному сайті Секртаріату Омбудсмана.

Як відомо, відповідно до розпорядження Президента України від 26 квітня 2017 року №92/2017-рп Міністра юстиції України було уповноважено на підписання від імені України Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів, прийнятої 18 червня 2009 року у м. Тромсо. Але станом на сьогодні Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів не підписана.

«Вважаю, що приєднання України до цієї Конвенції сприятиме вдосконаленню у нашій державі міжнародних стандартів у сфері доступу до інформації, запровадить механізм міжнародного моніторингу за дотриманням права на доступ до офіційних документів. Крім того, підписання та ратифікація Конвенції  свідчитиме про подальшу відданість України принципам свободи інформації, доступу до публічної інформації та позитивно вплине на її міжнародний імідж», – зазначається у зверненні Валерії Лутковської.

Про необхідність підписання та ратифікації Конвенції Уповноважений з прав людини ще в 2014 році наголошувала у своєму зверненні до Прем’єр-міністра України, в якому закликала вжити необхідних заходів для прийняття рішення про підписання Конвенції у порядку, встановленому Законом України «Про міжнародні договори України».

Валерія Лутковська закликала прем’єр-міністра України  якнайшвидше підписати Конвенцію Ради Європи про доступ до офіційних документів від імені України.

 «Доступ до правди»

Читайте також:

Експерт Ради Європи: Чому Україна не підписала конвенцію про доступ до офіційних документів?