Міністерство оборони понад 20 днів рахує принтери для друку прес-карт

12 Листопада 2015 12:51

Міністерство оборони України понад 20 днів не може надати відповідь на інформаційний запит, скільки закуплено принтерів для друку пластикових прес-карт та скільки грошей виділено на 2015 рік на обслуговування цих принтерів.

Також запитувач просив надати копію документів на закупку принтерів, що друкують  пластикові прес-карти, та витратних матеріалів для них.

У порушення закону про доступ до інформації, МО відповіло на цей запит лише через 20 днів, та й то після нагадування запитувача про те, що згідно із ст. 20.1 «Розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту»

Відповідь Міністерства оброни така: «У зв’язку з тим, що пошук інформації потребує додаткового часу, відповідь вам буде надана відповідно до п. 4 ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Цитуємо закон:

«У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту».

Читати запит і відповідь повністю

Отже, МО не тільки не поінформувало запитувача протягом 5 днів про продовження строку розгляду, не обґрунтувало, чому саме підрахунок принтерів і пересилка копій документів має займати більше 5 днів, але й пропустило продовжені терміни розгляду запиту.

Запит щодо принтера було надіслано 20 жовтня, після того як Міністерство оборони вчергове відмовило журналістам у видачі прес-карт в Києві на підставі того, що принтер зламався. Ситуація з нестабільною роботою принтера продовжується від початку 2015 року і створює невиправдані перешкоди для роботи медіа в зоні АТО.

Українські журналісти навіть завели акаунт принтера в твітері https://twitter.com/printer_MO, де від особи «принтера МО» інформують про його стан.

«Доступ до правди»