«Краматорський водоканал» подає до суду на боржників: 100 позовів про стягнення заборгованості вже направлені

28 Листопада 2023 00:00

На початку осені керівництво «Краматорського водоканалу» зверталося до жителів міста з проханням сплатити борги за надані послуги.

Журналісти видання «PRO100MEDIA» надіслали запит комунальному підприємству, щоб дізнатися яка ситуація з боргами натепер.

 У відповіді на запит зазначено, що борг краматорців складає 197 млн. 760 тис. грн. станом на 1 жовтня. Таку суму заборгували 45 тисяч абонентів.

Цьогоріч підприємство відновило роботу по стягненню заборгованості у судовому порядку.

«У жовтні поточного року вже направлено до суду 100 заяв про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на загальну суму боргу 772, 0 тис. грн. і кількість таких позовів буде зростати щомісяця», – йдеться у листі-відповіді комунального підприємства.

Упродовж поточного року деякі споживачі змогли погасити частину своїх заборгованостей перед «Краматорським водоканалом» на суму 2 млн. 453 тис. 400 грн. Незважаючи на це, борг жителів залишається чималим.

Керівництво організації пропонує укласти договір реструктуризації, що передбачає відстрочення виплат боргу на тривалий термін. Для цього необхідно звернутись із заявою до пунктів прийому споживачів, також взяти паспорт та ідентифікаційний код.

Станом на 1 листопада було оформлено 212 договорів-реструктуризації на суму боргу 2 млн. 356 тис. 900 грн. Заборгованість «Краматорському водоканалу» суттєво впливає на фінансову стабільність підприємства. Через відсутність коштів водоканал має складнощі з вчасною оплатою електроенергії, придбанням реагентів та покупкою необхідної води для подальшого очищення на фільтрувальних станціях.

«Відсутність обігових коштів не дає можливості швидко реагувати на постійне виникнення аварійних ситуацій на водопровідних мережах через гідроудари, які виникають внаслідок бомбардувань та ракетних ударів, в умовах зростання цін на паливно-мастильні матеріали», – повідомляє підприємство. Також комунальники зазначають, що борги негативно позначаються на оплаті праці співробітникам.

 

«Доступ до правди»