Хто відповідальний за укриття: таємниця чи публічна інформація?

8 Вересня 2023 00:00

Про те, чи підлягає обмеженню доступу інформація про осіб, відповідальних за укриття, під час онлайн-зустрічі, організованої ГО «Платформа прав людини», розповідав адвокат та медіаюрист Євген Воробйов.

Євген Воробйов зазначає, що на тлі громадського обурення щодо зачинених укриттів під час повітряних тривог посадовці, очевидно, гучно проголосили, що вся інформація про укриття має бути відкритою і публічною. Однак, як зауважує експерт, вона і раніше була публічною, а не з обмеженим доступом ( просто до скандалів із загибеллю людей через закрите укриття деякі розпорядники ще намагались дискутувати щодо того, чи не варто «приховати ці дані, аби не допомагати ворогу»).

Читайте також: Чи готова місцева влада до російського вторгнення: дізнаємося через запити

«Трискладовий тест»: що це таке і коли застосовувати ( пояснюємо на прикладі запиту про укриття)

Про відкритість цієї інформації свідчать норми Кодексу цивільного захисту, зокрема ч. 2 ст. 21, яка визначає, що громадяни України мають право на забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання.

«Зверніть увагу на формулювання про «використання засобів захисту». Тобто мова про все те, що може бути важливим для того, аби укриттям, як засобом колективного захисту скористатись: хто відкриває укриття, скільки людей там поміщається, чи є там вода і туалет, як його відкрити тощо. Ці всі дані можна запитувати і відповідь на них повинна бути надана», - каже Євген Воробйов. 

Євген Воробйов звертає увагу ще на кілька важливих документів, які підтверджують відкритість такої інформації. Зокрема Постанова КМУ від від 21 жовтня 2015 р. № 835 покладає обов'язок на органи місцевого самоврядування оприлюднювати дані про розташування захисних споруд цивільного захисту комунальної власності ( укриття можуть бути і не комунальні, зверніть на це увагу, але от саме комунальні неодмінно мають дані оприлюднити). 

А яку саме інформацію мають оприлюднювати, вже детально прописує Наказ МВС України №579 від 09.07.2018 «Про затвердження вимог з питань використання та обліку фонду захисних споруд цивільного захисту».

В цьому наказі визначають, що «біля вхідних дверей до захисної споруди вивішується табличка розміром 60 х 50 см із зазначенням номера споруди, її балансоутримувача, місць зберігання ключів, особи, відповідальної за утримання та експлуатацію сховища в мирний час, її місцезнаходження і номера телефону. У нічний час таблички позначення захисної споруди і входи мають бути освітлені або дубльовані світловими покажчиками. Табличка розміром 50 х 60 см із написом «Місце для УКРИТТЯ» вивішується біля вхідних дверей до споруди подвійного призначення (найпростішого укриття). На ній зазначаються місцезнаходження споруди, її балансоутримувача, номер телефону особи, відповідальної за утримання та експлуатацію споруди в мирний час, адреса і місце зберігання ключів. Зразки табличок позначення захисних споруд, споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів та покажчиків маршруту до них наведено в додатку 1 до цих Вимог».

«Звісно, не всі слідують цим вимогам, але це не норма, а випадки бездіяльності з боку посадовців. Тоді варто звертатись до ОМС та ДСНС, щоб усунути ці порушення. До слова, якщо вимоги не будуть виконані, то ДСНС мають повноваження накладати на посадовців штраф за невиконання», - пояснює Євген Воробйов.

«Доступ до правди»

 

Публікація створена в межах проєкту «Свобода слова під час війни у питаннях і відповідях» за підтримки Freedom House Ukraine. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Freedom House Ukraine