Чи готова місцева влада до російського вторгнення: дізнаємося через запити

26 Січня 2022 12:00

Загроза повномасштабної воєнної агресії з боку Російської Федерації ось уже багато тижнів створює тривожний фон, негативно впливає на життя та психіку українців.

Найкращий спосіб боротись з тривожністю – діяти. Насамперед ми радимо прояснити для себе ситуацію через запити.

Звертатись до військових інституцій не варто, у них своя місія. А от виконавча влада має розробити план дій для захисту і підтримки цивільного населення у випадку війни чи вторгнення. А який сенс цього плану дій влади, якщо люди про нього не знатимуть?

Пригадуємо одразу наш улюблений приклад застосування «трискладового тесту» про бомбосховища: якщо приховувати інформацію про бомбосховища, то навіщо вони взагалі?

Якщо ви хочете, щоб влада зробила аудит бомбосховищ, перевірила, чи є там в наявності вода-ковдри-світло, запитуйте про стан готовності у своїх очільників громади, міста, області.

Запит пишемо у виконавчий комітет міськради, обласну чи міську раду, місцеву раду, громаду.

Запитуємо таке (перелік приблизний, а не вичерпний):

·        Надайте перелік дій, виконаних владою на фоні загрози війни;

·        Надайте інформацію про розміщення бомбосховищ та рівень їхнього забезпечення (скільки людей вміщають, наявність води, продуктів, засобів індивідуального захисту);

·        Яким є порядок повідомлення в громаді про військову загрозу, авіаудар та інші небезпеки, пов’язані з агресією ворога?

·        Яким є затверджений алгоритм дій громадян після отриманої інформації про наступ/загрозу?

·        Яким чином влада планує забезпечувати евакуацію мешканців населеного пункту у випадку його захоплення ворогом? Які категорії громадян можуть розраховувати на підтримку влади під час евакуації?

·        Хто є відповідальним з боку влади за взаємодію з населенням у випадку військової агресії з боку Російської Федерації?

·        Надайте інформацію про загони територіальної оборони? Яким чином можна долучитись до них?

Такі запити спонукатимуть владу до дій. Готовність до найгіршого сценарію зміцнюватиме опір на місцях і сприятиме нашій перемозі. Підготовлена місцева влада допоможе населенню і сприятиме успішним діям наших військових.

Пишіть запити, спонукайте владу! Якщо навіть ваші запити перекваліфікують на звернення – не страшно, аби вони підштовхували владу до дій.

«Доступ до правди»