Харківська міська рада не надавала інформацію про фарбування асфальту через відсутність прізвища запитувача

7 Вересня 2016 14:21

Харківська міська рада вимагає при складанні запиту на інформацію ім’я та прізвище. Про це стало відомо з відповіді Харківської міської ради на запит користувача «Доступу до правди».

Користувач «Доступу» Назарій Омельянович надіслав запит до Харківської міської ради з питанням щодо фарбування асфальту та плитки біля Харківської філармонії під приїзд Президента України.

У відповідь, Харківська міська рада написала, що в інформаційному запиті не зазначене прізвище запитувача, яке є обов'язковим.

Разом з тим, запитувач повідомив, що Омельянович – це і є його прізвище.

Як писав раніше «Доступ», Офіс Уповноваженого з прав людини вже роз’яснював подібну ситуацію.

 «Якщо у запиті вказано контактну інформацію, якої достатньо для належного виконання розпорядником свого обов’язку, а саме надання відповіді на запит, то встановлення особи запитувача не має суттєвого значення для прийняття розпорядником рішення про надання інформації», – йдеться у роз’ясненні.

Проте юристка ГО «Сильні громади» Наталія Рижкова зауважує, що ім’я запитувача важливо у випадку оскарження порушення доступу до публічної інформації до суду в адміністративному порядку.

«Запит без зазначення прізвище, ім’я та по батькові запитувача, або із зазначенням псевдоніма може бути не прийнятий судом до розгляду як належний доказ», - пояснює вона.

Читати повний текст роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо зазначення  у інформаційному запиті імені запитувача

Читати відповідь та запит повністю 

«Доступ до правди»