Інформація про кредити комунального підприємства є публічною: рішення суду

14 Березня 2023 00:00

Журналістка кременчуцького видання «Кременчуцький телеграф» Тетяна Донченко здобула перемогу у апеляційному суді за право на доступ до інформації про реконструкцію дитсадків у місті. Аби  відстояти право на доступ до відкритої за законом, публічної інформації про ремонти у дитсадках кредитним коштом, журналістці знадобився рік. Юридичну допомогу надав адвокат ГО «Платформа прав людини» Микола Гринишак.

Нагадаємо, у вересні 2021 року Тетяна Донченко надіслала запит до Кременчуцької міської ради із проханням надати документи щодо ремонтів у дитсадках міста, які частково відбувались за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Її цікавив передусім обсяг робіт і терміни виконання.

У запиті це було сформульовано так: документи, які стосуються використання публічних коштів (а саме – коштів ЄБРР, наданих під гарантію Кременчуцької міської ради), тобто договір між КП КМЕК та виконавцем проєкту «Підвищення енергоефективності громадських будівель у м. Кременчук» – ТОВ «ММС Арт-Проже»; а також відомості про стан виконання договору за 1-й та 2-й квартал 2021 року.

Інтерес був практичним – через ремонти у місті ось уже протягом значного періоду було зачинено 11 дитсадків: якісь не працювали повністю, якісь частково. Хвилювали Тетяну й корупційні ризики проєкту – як виявила журналістка, батьки вихованців «доробляли за будівельниками», зокрема збирали гроші на відкоси після заміни вікон.

Читайте також: Як зачинені дитсадки Кременчука привели журналістку до суду: історія одного запиту

Але Кременчуцька міська рада відмовилась відповідати на запит, аргументуючи тим, що підприємство-підрядчик не надало дозволу на її розголошення, бо це «може призвести до негативних наслідків реалізації проєкту».

Журналістка оскаржила відмову в Полтавському окружному адміністративному суді, який розглянув позов за скороченою процедурою і ухвалив рішення на користь позивачки: «Визнати протиправними дії Комунального підприємства «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» Кременчуцької міської ради Полтавської області під час розгляду запиту від 20 вересня 2021 року. Зобов`язати Комунальне підприємство «Кременчуцька муніципальна енергосервісна компанія» Кременчуцької міської ради Полтавської області у порядку, в межах та у строки передбачені Законом України «Про доступ до публічної інформації» надати публічну інформацію на запит від 20 вересня 2021 року».

Поки Тетяна відповіді на запит не отримала, а отримала апеляцію у серпні.

«Тобто комунальне підприємство навіть під час війни не пошкодувало грошей, або спростовувати в суді очевидне (закріплене законодавством і доведене) право громади контролювати діяльність комунальних підприємств та використання коштів»,каже Тетяна Донченко.  

Апеляційний суд у своєму рішенні 23 лютого 2023 року визнав протиправними дії КМЕК щодо ненадання відкритої публічної інформації і зобов'язав надати запитувану інформацію.

«Інформація, пов`язана з використання публічних коштів, не є конфіденційною, не може бути обмежена в доступі умовами жодного договору та підлягає наданню на запит, оскільки доступ до такої інформації вже санкціонований законом і не потребує згоди сторін, які підписали умови такого договору», — йдеться в рішенні суду.

Повний текст Постанови суду доступний у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Чому це рішення суду важливе? Бо суд підтвердив, що інформація про кошти комунального підприємства є публічною і підлягає наданню у відповідь на інфозапит.  І не лише про бюджетні, але й про кредитні кошти, про кошти від господарської діяльності. За аналогією це стосується будь-якого підприємства. Останнім часом кременчуцькі КП відмовляють у наданні договорів та інших документів — пишуть журналістам, мовляв, гроші не бюджетні, вони від господарської діяльності… Сама маю таку відповідь від КП «Кременчуцьке тролейбусне управління» — у запиті я просила пояснити, чим зумовлений вибір постачальника дууже дорогих генераторів. Тепер буде підстава звернутися із запитом повторно», — каже Тетяна Донченко.

 Читайте також: Дитячі садки у Кременчуці не відкриватимуть до кінця війни

 «Доступ до правди»