ІМІ: У травні зафіксовано один випадок обмеження доступу журналістів до інформації

11 Червня 2018 10:59

У травні експерти Інституту масової інформації зафіксували один випадок обмеження доступу журналістів до інформації. Такі дані подає щомісячний моніторинг ІМІ «Барометр свободи слова».

Ідеться про випадок, коли журналістові Тарасу Боросовському, видання «20 хвилин», в Головному Управлінні Пенсійного фонду України в Житомирській області відмовилися надати на інформаційний запит прізвища пенсіонерів, яким сума нарахування з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2017 року становить або ж перевищує 100 тисяч гривень.

Загалом «Барометр свободи слова» зафіксував 29 випадків порушень свободи слова (квітень – 17, березень – 24, лютий – 34, січень – 13). 

Найбільша кількість порушень зафіксована в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – 12. Ця кількість дещо зросла в порівнянні з квітнем, коли було зафіксовано 9 випадків (березень – 9, лютий – 18, січень – 5).

Порушення свободи слова експерти ІМІ зафіксували в 13 регіонах.

Лідером з порушень став Київ з областю, де зафіксовано 13 випадків, по два випадки зафіксовано на Дніпропетровщині, Донеччині, Миколаївщині та Черкащині, в інших регіонах – по одному випадку.

Крім того, у травні ІМІ зафіксував 6 випадків побиттів – це найбільша зафіксована кількість таких випадків у порівнянні з іншими місяцями (квітень – 1, березень – 5, лютий – 2, січень – 0).

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 53 випадки перешкоджання, 13 випадків погроз, 14 випадків побиттів та 9 випадків обмеження доступу до інформації.

«Доступ до правди»