«Адміністрація запрошує вас на особисту зустріч»: Миколаївське БТІ відмовило запитувачу в інформації про зарплати

30 Січня 2017 11:09

Комунальне підприємство «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» відмовило журналісту Андрію Лохматову в наданні інформації на запит, пославшись на ст. 21 закону «Про інформацію» та ст. 14 Закону «України «Про захист персональних даних».

«Запитувана вами інформація стосується майнових правовідносин та персональних даних працівників КП ММБТІ. …дані про відносини немайнового і майнового характеру є конфіденційною інформацією», - ідеться у відповіді.

Також БТІ вважає, що є розпорядником  тільки щодо реєстрації речових прав на майно, але не є розпорядником інформації щодо своїх працівників.

У своєму запиті Андрій Лохматов просив надати П.І.Б. всіх заступників директора КП «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації» та головного бухгалтера, розмір їх заробітної плати і премій.

«Андрію Петровичу, працівники нашого підприємства глибоко шанують вас як талановитого журналіста та принципову людину з ярко вираженою громадською позицією. Раніше ви ніколи не звертали увагу до діяльності нашого підприємства… Тому нас дуже здивувало, що знайомство з нашим підприємством ви розпочинаєте з сугубо вузького інтересу до заробітної плати наших працівників. … Враховуючи вищенаведене адміністрація підприємства за наявності вашого бажання запрошує вас на особисту зустріч в зручний для вас час», - ідеться у відмові БТІ.

 

Як раніше писав «Доступ до правди», аналогічну справу розглянув Апеляційний суд міста Києва, де Київське міське бюро технічної-інвентаризації та реєстрації права на об'єкти нерухомого майна намагалося довести, що воно не є розпорядником щодо інформації про зарплати співробітників.

Як визначив суд, доступ до інформації щодо заробітної плати працівникам комунальних підприємств, закупівлі товарів та послуг такими підприємствами дозволяє громадськості проконтролювати належне, цільове, не надмірне, у визначених законодавством України межах використання грошових коштів, що знаходиться у власності комунальних підприємств.

Стала позиція щодо визнання інформації про розпорядження комунальним, державним майном суспільно необхідною викладена у п. 2.4 Постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 29.09.2016 р. № 10 « Про практику застосування адміністративними судами законодавства про доступ до публічної інформації», де зазначено, що у силу ч. 5 ст. 6 Закону № 2939 - VI доступ до інформації щодо розпорядження комунальним підприємством майном, зокрема, інформація про використання коштів, розподіл доходів від надання послуг (продукції, товарів), виплати заробітної плати працівникам, використання вкладів та дотацій з бюджетів, інші витрати, та прізвища імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали ці кошти або майно, може бути обмежено лише за умов, передбачених ч. 5 ст. 6 вказаного Закону. У цьому контексті така інформація є суспільно необхідною, а комунальні підприємства є її розпорядниками відповідно до пункту 4 ч. 2 ст. 13 Закону № 2939 - VI.

 

«Доступ до правди»