Блог Андрія Романенка/Що робити, коли суд виграно, а інформацію не надано

15 Листопада 2019 08:00

Міська влада Краматорська вирішила, що краще проігнорувати відразу два рішення суду, ніж надати на запит матеріали Генерального плану міста. І це при тому, що йдеться про відкриту інформацію, яка має бути оприлюднена у вільному доступі на сайті

Виконавчий комітет Краматорської міської ради відмовився виконувати рішення суду про надання копії Генерального плану міста та про зняття з нього грифу ДСК.

Днями я отримав листа від мерії. Нічого нового у цьому листі немає – виконком, а точніше – міське Управління архітектури та містобудування, в черговий раз посилається на інструкцію про поводження з матеріалами з грифом ДСК.

Усі ці аргументи вже наводилися під час обох судових засідань, але Донецький окружний адміністративний суд відкинув їх як такі, що не відповідають нормам права. Цікаво, що місцева влада з цим погоджувалася, принаймні в апеляцію по обох судах не зверталася.

Читайте також: Блог Андрія Романенка/ Як відкрити Генеральний план: епопея на 6 років

Утім, окремі частини листа є досить провокативними та навіть, як на мене, хамськими.

Наприклад, те, що спеціаліст з Управління міської архітектури бере на себе право без жодних аргументів стверджувати, що розкриття Генерального плану несе загрози «національній безпеці».

По-перше, подібне твердження після рішення суду про те, що це публічна інформація, виглядає, м’яко кажучи, абсурдним.

По-друге, згідно з законом «Про доступ до публічної інформації», якщо сказали «а», то треба говорити «б»: де трискладовий тест? Порівняння шкоди від закриття і користі від оприлюднення? Пошук балансу? Згідно з законом, така відмова є неправомірною.

По-третє, твердження звучить особливо люто на тлі того, що розробник Генерального плану нашого міста взагалі відмовився виїздити з окупованого Донецька та не став вивозити всю документацію, серед якої є й вихідні матеріали, і готовий Генеральний план Краматорська. Тож доступ до них мають не лиши бойовики, а й російська розвідка. Цікаво, а міська архітектура хоч раз зверталася до відповідних органів з цього питання? Чи загрозу для «національної безпеки» вона бачить лише в цікавості до Генплану городян?

На додачу фахівці з архітектури взяли на себе функцію Верховного суду та вирішили проаналізувати практику судів у справах щодо доступу до Генеральних планів. А проаналізувавши, прийшли до висновку, що «визнання грифу ДСК нечинним не означає зняття цього грифу».

Досить сміливе твердження. Продовжуючи логічний ряд, можна дійти висновку, що «вирок про покарання у вигляді позбавлення волі не означає, що засуджений має провести певний строк за гратами».

Але усі ці перше-друге-третє-четверте мали значення до суду, зараз уже дискусії скінчилися, треба просто виконувати рішення суду або спростувати його в апеляції, але не вправлятися у казуїстиці й демагогії.

Взагалі в місті склалася досить дивна ситуація, коли керівництво виконкому нібито не проти відкриття Генерального плану, а ось управління архітектури разом із головним архітектором Євгеном Рябченком намагаються цього ні в якому разі не допустити.

Бо це вже друге рішення суду з приводу Генерального плану, яке управління архітектури відверто ігнорує.

Уперше ми зверталися до суду ще у 2018 році. В груді 2018 року суд визнав незаконною відмову надавати Генплан у відповідь на запит та зобов'язав надати його.  

Тоді управління архітектури також фактично відмовилось виконувати рішення суду та звернулося за роз'ясненням рішення. Суд, у свою чергу, досить іронічно відзначив, що інколи «нерозуміння рішення обумовлене неуважним читанням тексту рішення, правовою безграмотністю та небажанням його виконувати» й у таких умовах є лише один вихід – ще раз перечитати рішення та виконати те, що в ньому написано.

Андрій Романенко, координатор Центру громадського контролю «ДІЙ-Краматорськ»