Андріївський узвіз, 24: руїна на продаж

9 Серпня 2016 12:05

Будинок на Андріївському узвозі, 24 (технічний номер – 24А) накрито брезентом. На ньому оголошення про продаж і номер телефону.

Ціна, вказана  на сайті, понад 24 млн грн. Ціна за кв м – 38 100 грн. Об’єкт продають під реконструкцію клубного будинку.

За параметрами житловий будинок №24 має площу 645,6 кв м, де цокольний поверх займає 145,7 кв м, перший поверх – 157,8 кв м, другий поверх – 169,6 кв м, третій поверх – 172,5 кв м.

Будівля на Андріївському узвозі, 24 є прибутковим будинком 1897 – 1899 років. Як повідомили «Доступу» в Управлінні з охорони культурної спадщини, він, ймовірно, був побудований за проектом київського архітектора Миколи Гарденіна.

У документах Управління охорони культурної спадщини, про архітектуру пам’ятки мовиться, що будинок виконано з використанням ренесансних елементів.

Цитуємо: «На головному фасаді з боку Андріївського присутній слабовиражений ризаліт (виступ), який на рівні даху завершується фігурним аттиком (декоративна стінка над карнизом) з люкарною (кругле вікно на даху). Віконні прорізи фланковані рустованими лопатками та пілястрами, оздоблені лиштвами та підвіконними вставками. Завершується споруда карнизом з модульонами».

Фото - Андріївський узвіз, 24. Джерело - Google Maps

Утім, Андріївський, 24 також знаходиться на території «Державного історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ». А ще він значиться об’єктом культурної спадщини – пам’яткою архітектури та містобудування – з 2011 року за наказом Міністерства культури. Проте охоронної дошки на будівлі навіть немає.

Бути власником такої нерухомості – престижно і дорого.

Утім, як показує практика не кожен готовий платити з власної кишені за утримання таких будинків. У результаті, фасади роками стоять закриті будівельною сіткою. Як і сталося з Андріївським узвозом, 24.

План цокольного поверху. Повний план за посиланням.

Інформацію про будинок ми збирали найдовше з-поміж інших будинків на Андріївському узвозі.

Початково Подільська районна державна адміністрація нам повідомила, що балансоутримувач цього будинку невідомий.

У Реєстрі нерухомості інформації про цей будинок немає. Кадастрова ділянка не розграфлена.

В Управлінні охорони культурної спадщини нам порадили звернутися з питанням власника до ДІАЗ «Стародавній Київ» та в Управління охорони культурної спадщини. «Доступ» так і зробив. Хоча за законом «Про доступ до публічної інформації» орган місцевого самоврядування мав би сам переслати наш запит до належного розпорядника.

На другий запит ми дізналися, що на будинок є охоронний договір, на третій – нам надали охоронний договір (але без додатків), на четвертий запит прислали додатки та акт технічного обстеження.

Перевірки: стан незадовільний

Останній раз інспектори перевіряли будинок 24 березня 2015 року. Висновок звучить так – «загальний стан пам’ятки незадовільний».

 

При цьому фундамент будинку у задовільному стані; на стінах спостерігаються незначні тріщини, покрівля з бляхи та водозливні труби відремонтовано. Мостіння з боку Андріївського узвозу теж у задовільному стані.

З негативного: цегляні цоколі мають пошкодження, у місцях боку двору спостерігається ураження грибком, відмостки на вулицю Воздвиженську розрито, з боку двору – тріщини. Незадовільний стан має зовнішнє декоративне оздоблення.

Фото - 100realty.ua

Щодо внутрішніх елементів, то перекриття у приміщеннях цокольного поверху – частково залізобетонні, частково – дерев’яні (як-то у приміщеннях 1-3 поверхів). У деяких приміщеннях 2 та 3 поверхів перекриття провалено.

Покриття будинку старе та має пошкодження, воно виконане з керамічної плитки, паркету, дощок, лінолеуму та ДВП.

У будинку дерев’яні та металеві вхідні двері, деякі значно пошкоджені. Схожа ситуація з вікнами – деякі розбиті.

Гранітні міжповерхові сходи в задовільному стані.

Щодо внутрішнього декору, то на стелі сходової клітки 3 і 1 поверхів зберіглася ліпнина -  карнизні тяги та розетка. Вони теж, на жаль, у незадовільному стані.

Охоронний договір

Як з’ясував «Доступ», 13 березня 2015 року було укладено договір купівлі-продажу будинку. Чому про цей факт купівлі-продажу немає інформації у Реєстрі нерухомості – це ще одна загадка.

2 квітня 2015 року Управління охорони культурної спадщини та ТОВ «Універсум Пласт» в особі директора Олександра Гончара підписали охоронний договір на пам’ятку.

В охоронному договорі прописано чотирнадцять зобов’язань власника будинку.

То що ж мали виконати за півтора роки ТОВ «Універсум Пласт» і чи все йому вдалося?

Частково – так, частково – ні.

В охоронному договорі є пункти на кшталт «використання будинку виключно як житло», «здійснювати перепродаж будинку тільки після письмової згоди органу охорони», «не використовувати пам’ятки не за призначенням», «доглядання за меморіальними дощечками», «погоджувати розміщення реклами та інших написів та позначок на вказаній пам’ятці або території з органом охорони».

Стандартні умови для більшості охоронних договорів.

Щодо утримання самого будинку, то Управління визначило, що:

·         Пам’ятку мають утримувати у належному санітарному, протипожежному, технічному стані, а також мати для цього в приміщенні відповідне обладнання.

·         Територію утримувати упорядженою, не допускати нового будівництва або прибудов та задоволення господарських потреб, а також не вести земельних робіт без дозволу органу охорони.

·         Забезпечення доступу до пам’ятки з метою її екскурсійного відвідування за попередньою домовленістю органу охорони з власником про час та кількість відвідувачів.

·         Допускати представників органу охорони чи уповноважених осіб для здійснення контролю.

·         Повідомляти орган охорони про руйнування, пошкодження, аварії, що заподіяли шкоду пам’ятці.

·         Своєчасно проводити поточний та капітальний ремонт, виконувати реставраційні роботи.

·         Проводити реставраційні та ремонтні роботи відповідно до науково-проектної документації, яка була попередньо затверджена. Копії матеріалів про проведення обміру та дослідження пам’ятки, а також науково-проектну документацію безоплатно передавати органу охорони в 10-денний термін після її затвердження.

·         Усунення наслідків спотворення пам’ятки чи території за власний кошт, якщо вони були спричинені тим, що власник самовільно проводив роботи з перебудови або перероблення.

·         Накладання штрафних санкцій від ста до десяти тисяч неоподаткованих мінімумів та відшкодування збитків, якщо власник не виконує вимог договору.

Найголовніший пункт (№ 13) – це проведення упродовж 2015-2016 провести реставраційно-реабілітаційні робот пам’ятки за науково-проектною документацією, виконання роботи по художньому освітленню головного фасаду (за розпорядженням 2006 року), а також взяти участь в інвестиційній програмі міста по благоустрою прилеглої території.

Але, як бачимо, поки що роботи не ведуться: як поінформували «Доступ» в Управлінні охорони, станом на серпень 2016 року Департамент культури не погоджував науково-проектну документацію стосовно виконання ТОВ «Універсум Пласт» умов пункту № 13.

Власники з  «Альфа-банку»

Згідно з ЄДР, ТОВ «Універсум Пласт» була зареєстрована у 2007 році. Внесок до статутного фонду компанії становить 44 тис грн. Основна діяльність – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Фірму зареєстровано на Десятинній, 4/6.  За цією ж адресою зареєстроване ПАТ «Альфа-банк».

Власниками ТОВ «Універсум Пласт» є кіпрська «Крават Лімітед» і ТОВ «КУА «Будівельні проекти» (статутний внесок – 44 грн).

Кінцевим бенефіціаром «Універсуму» значиться Ставрула Хрістодолу з Кіпру. Директором ТОВ «Універсум Пласт» з 1 липня 2015 року є Сергій Платонов.

А Олександр Гончар, який власне підписував охоронний договір, був директором з травня 2008 року.

За даними Судового реєстру, ТОВ «Універсум Пласт» не фігурує у судових скандалах – зафіксовані справи про витребування майна, виселення з житлового приміщення і витребування заборгованості за оренду.

У свою чергу власниками ТОВ «КУА «Будівельні проекти» є кіпрська компанія «Демісеро Холдінгс Лімітед», де кінцевим бенефіціаром значиться Гіоргус Демоу. А от засновником ТОВ «КУА «Будівельні проекти» у 2006 році був ПАТ «Альфа-банк».

З грудня 2007 року і до 2012 року у власниках було ТОВ «Констант Мебіус» і кіпрська «Екселленд Холдінгз Лімітед» (у травні 2008 змінилася на «Крават Лімітед»).

Щодо «Крават Лімітед» (з 2008 року), то раніше вона була власником ТОВ «Конотопський завод по ремонту дизель-потягів».

Газета «День» у липні 2014 року писала, що колектив Конотопського заводу звинувачує власників в доведенні до банкрутства. На той час власників підприємства пов’язували з російським «Альфа-Банком».

Згідно з даними ЄДР, зараз власниками заводу є ТОВ «Українська індустріальна група Бета» з кінцевим бенефіціаром резидентом Йорданії Абдулою Валідом.

Також «Крават Лімітед» мала частку у ТОВ «Універсал-ЮГ» з Севастополя. До анексії власниками «Універсал-ЮГ» значилася також ТОВ «Крим-Інвестстрой». Коріння останньої через низку власників все одно виходить до офшорів.

Щодо «Альфа-Банку», то, згідно зі структурою власності, акціонерами ПАТ «Альфа-банк» є громадянин Ізраїлю, житель Великобританії і російський бізнесмен Михайло Фрідмен, громадянин Ізраїлю, житель Великобританії і російський бізнесмен Герман Хан, росіяни Олексій Кумічьов і Петро Авен.

Під цим кутом варто звернути увагу на історію з будинком на Мазепи, 11, де номінальним власником значиться «Дельта-банк». Банк став банкрутом, а будинок було передано в іпотеку Національному банку – у рахунок забезпечення виконання АТ «Дельта Банк» своїх зобов’язань за отриманим кредитом рефінансування.

Виглядає так, що банки часом тримають при собі історичні будинки для того, щоб вчасно гасити свої зобов’язання у критичній ситуації, але аж ніяк не для того, щоб лагодити будівлю.

Як буде з будинком на Андріївському узвозі і які фінансово-господарські стосунки між банком і «Універсумом» – невідомо. Факт в тому, що історичний будинок на наших очах перетворюється на руїну, а власнику до цього немає ніякого діла. І держава ніякого впливу на нього не має.

Оксана Ставнійчук

Верхнє фото - Ігор Розкладай

Читати охоронний договір

Читати акт обстеження будинку

Читати список аварійних будинків Подільського району