Звернення громадських організацій до депутатів Верховної Ради України щодо законопроекту №2913

28 Вересня 2015 13:31

Шановні депутати!

28 вересня –  Міжнародний день права знати. У цей день по всьому світу проводяться громадські акції на захист права на доступ до публічної інформації, підвищення прозорості влади та посилення контролю з боку громадськості за її діями.

Український закон «Про доступ до публічної інформації» у 2011 році увійшов до десятки кращих законів, які гарантують право знати, у світі. Однак, відсутність дієвого механізму контролю за його дотриманням, призвела до того, що більшість прогресивних принципів закону на практиці досі не виконуються.

Саме тому у цей день просимо вас проголосувати за Законопроект № 2913 «Про внесення змін до деяких законів України у сфері доступу до публічної інформації щодо вдосконалення їх окремих положень», що був розроблений за участю представників органів влади, авторитетних українських та міжнародних експертів на виконання Угоди з розбудови держави між Україною та ЄС.

Цей законопроект суттєво розширює повноваження  наглядового органу за дотриманням закону «Про доступ до публічної інформації», яким є секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Наділення цього органу ефективними повноваженнями контролю у сфері доступу до інформації повністю відповідає міжнародним стандартам незалежності, не вимагає надмірного фінансування порівняно з варіантом створення нового органу та дозволяє запустити механізм без зайвих зволікань.

Крім цього, Законопроект № 2913  вдосконалює чинне законодавство у сфері доступу до інформації, зокрема, усуває неточності термінології і залишає чиновникам менше відмовок для ненадання інформації громадянам на інформаційний запит або надання її не по суті.

Водночас, цей закон потрібен не тільки журналістами та активним громадянам. Він допоможе і вам, народним депутатам, ефективніше отримувати інформацію від органів влади та місцевого самоврядування.

Ми також закликаємо Комітет ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності невідкладно розглянути Законопроект № 2043а «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян», що посилює можливості Уповноваженого з прав людини для захисту права громадян на отримання інформації, та якнайшвидше винести його на розгляд до сесійної зали.

Ухвалення цих законопроектів створить в Україні реальні передумови для повноцінної реалізації  права знати, сприятиме відкритості влади та підвищенню довіри громадськості до своїх представників!

 

ГО «Інститут Медіа Права»

ГО «Центр UA»

Проект «Доступ до правди»

ГО «Інститут розвитку регіональної преси»

ГО «Інститут Масової Інформації»

ГО «Центр політичних студій та аналітики»

ГО «Телекритика»