Запит про сміття: «Доступ до правди» збирає інформацію про роздільний збір відходів у Києві

29 Серпня 2017 15:30

«Доступ до правди» збирає інформацію про  стан роздільного збору сміття у столиці і для цього надіслав запит до КМДА з питанням про кількість встановлених роздільних баків та пунктів прийому вторинної сировини.

Що ми запитували?

Найперший запит ми надіслали до Київської міської державної адміністрації з такими запитаннями:

1.Надати список підприємств, з якими місто Київ має контракти на транспортування, сортування і переробку відходів (надати інформацію по районах столиці окремо у кожній галузі).

2. Надати список місць у Києві, де встановлено баки для роздільного збору сміття (по районах). Які компанії їх обслуговують?

3. Надати список місць у Києві, де встановлено пункти прийому вторинної сировини (по районах). Які компанії їх обслуговують?

У КМДА відповіли, що переслали наш запит Департаменту житлово-комунальної  інфраструктури виконавчого органу КМДА  та до районних в місті Києві державних адміністрацій  для подальшого опрацювання. Сталося це через два дні після надсилання запиту.

Більшість адміністрації відповіли у 5-ти денний строк, згідно із законом. Частина – і досі ні, а деякі навіть примудрилися переслати запити неналежним розпорядникам.

Як відповідали адміністрації?

Першою відповіла Оболонська районна в місті Києві державна адміністрація. Виявилося, що на території Оболонського району встановлено 106 контейнерів для роздільного збору сміття. Адреси у відповіді не вказані. Проте є список пунктів прийому вторинної сировини.

Виконавець послуг з транспортування відходів КП «Київкомунсервіс», яке має договори підряду ще з двома компаніями-перевізниками – ТОВ «Володар Роз» і Прат «Київспецтранс».

Наступною була відповідь із Подільського району. Тут договір на вивезення з КП «Київкомунсервіс», а у відповіді є список адрес, де встановлено контейнери для роздільного збору. Окремо є таблиця із адресами пунктів збору вторсировини із зазначеною компанією, яка їх транспортує.

КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Солом’янського району» відповіла також у 5-ти денний термін. Тут повідомили, що у районі є 237 контейнерів для роздільного збору сміття і надали список у форматі Exel.

У Святошинському районі відповідь також дали у 5-денний термін та детально розписали, з якими компаніями  району підписано договори на вивезення сміття. Надали також список пунктів прийому вторинної сировини.

Вчасно відповіло КП «Київкомунсервіс» і надало список компаній, які обслуговують кожний район. Крім того, вони надали дані щодо кількості баків для роздільного збору у кожному районі. До речі, не усі дані, що надало «Київкомунсервіс» збігаються із тими, що надали районні адміністрації.

Із затримкою в один день відповіли у Деснянському районі. Назвали 11 пунктів прийому вторинної сировини та список усіх адрес із роздільним збором сміття.

Дарницька адміністрація надала список адрес контейнерів  роздільного збору і відповіла із затримкою в один день.

Всі інші адміністрації (Дніпровська, Шевченківська, Голосіївська) наш запит проігнорували, тому ми плануємо надіслати його повторно.

«Спитайте у Мінприроди»

З Печерського району ми отримали повний список пунктів прийому вторинної сировини та інформацію про компанії, які обслуговують транспортування. Але є одне але.

Печерська адміністрація також у відповіді зазначила, що питання щодо пунктів прийому вторинної сировини належить до компетенції Міністерства екології та природніх ресурсів, а тому такого списку не надала і переслала запит до міністерства. 

Мінприроди, у свою чергу надіслало відповідь, що питання пунктів прийому вторсировини до їхньої компетенції не належать, а відповісти мають місцеві органи виконавчої влади.

При цьому наш запит вони чомусь розглядали, як звернення. Коло замкнулося.

Матеріал про те, чому кияни мають баки для роздільного збору, але сміття чомусь так і не розділяють, читайте ближчим часом на «Доступі».

 

У процесі підготовки публікації отримані відповіді від Шевченківського і Дніпровського районів

Наталія Патрікєєва, «Доступ до правди»