Третина вакансій у столичних закладах освіти – вихователі для дитсадків

3 Березня 2016 13:03

У столичних закладах освіти нині сотні вакансій, а якщо бути точним – то 403. Найбільший попит – на вихователів дошкільних навчальних закладів, таких вакансій майже третина. При цьому зарплати пропонуються від  1825 грн до 2625 грн. Чи готові люди йти на такі умови праці, промовисто говорить невтішна статистика вільних робочих місць. Щоб забезпечити садочки і школи необхідними працівниками, департамент освіти і науки, молоді та спорту КМДА «формує замовлення» на молодих спеціалістів, залучає студентів старших курсів ВНЗ та виплачує освітянам муніципальну надбавку у розмірі 20 % посадового окладу.

Щоб з’ясувати, які є вакансії в освітніх закладах кожного району Києва, ми направили у 10 районних державних адміністрацій запити на інформацію.  По кожній вакансії ми попросили також повідомити розмір заробітної плати. Коли почали надходити відповіді, стало очевидним – кожен чиновник зрозумів наші запитання по-своєму і надав лише ту інформацію, яку вважав за потрібне.

Єдина райдержадміністрація, яка одразу повідомила не лише перелік вільних посад та пропоновані оклади, а й назви навчальних закладів, де шукають працівників – це Дніпровська. До речі, саме у цьому районі – «найдорожча» з заявлених вакансій: в НВК № 30 «ЕкоНад» шукають керівника навчального закладу з окладом 4012 грн на місяць.

Лідером по кількості вільних робочих місць у садочках і школах є Шевченківський район – тут шукають 129 працівників: 48 вихователів для дошкільнят, 20 помічників вихователя, 10 медсестер, 9 інструкторів з фізкультури, 8 підсобних працівників кухні, 6 музичних керівників, 6 соціальних педагогів, 5 практичних психологів, а також кухарів, завгоспів, двірників, машиністів з прання та ін. Зазначені оклади великою мірою пояснюють, чому стільки вакансій: «від 1378 грн», «від 1514 грн», «від 1714 грн», найбільше «від» - у вчителів та вихователів: «від 1825 грн».

У Дарницькому районі працівників освіти цінують «дещо» вище. Вихователям ДНЗ (38 вакансій) пропонують зарплату 2625 грн. У школах найбільший попит на вчителів початкових класів – 7 місць з окладом 3368 грн. Також шукають вчителів трудового навчання, німецької мови, англійської мови, біології, хімії, інформатики (2625-2791 грн). З екзотичного – шукають вчителя корейської мови на 2817 грн та знавця польської. Робоча вчителя-дефектолога оцінили у 3234 грн на місяць.

Деснянська РДА надала лише перелік вакансій та зарплати. Кого, скільки і куди шукають, не вказано. Оклади варіюються від 1383 грн для дезінфектора і машиніста по пранню білизни до 2026 грн для вчителів, вихователів та психологів.

На Солом’янці вчителям та вихователям пропонують 2193 грн, двірникам та прибиральницям – 1378 грн, медсестрі – 1925 грн, інженеру-електроннику – 1714 грн. Скільки вакансій та у яких закладах, також не зазначено.

Святошинська РДА вирішила не вказувати розмір зарплат по наявних вакансіях і просто перерахувала, яких педагогів потребують їх садочки та школи: 20 вихователів, 2 музичних керівника, 2 вчителя англійської мови, 2 вчителя початкових класів, вчителя географії та практичного психолога.

Щодо окладів повідомили, що зарплата педагогічного працівника розраховується залежно від освіти, стажу та категорії:

- вища категорія – 2360 грн
- перша категорія – 2193 грн
- друга категорія – 2026 грн
- без категорії (спеціаліст) – 1825-1925 грн
- вчителі та вихователі без освіти – 1825 грн

Аналогічну інформацію надала і Печерська райдержадміністрація: перелік посад та кількість ставок, без конкретних розмірів зарплат.

Найбільш лаконічною була відповідь про Голосіївський район. У навчальних закладах вакантні посади «вчителя англійської мови, вчителя біології, вчителя української мови та літератури, вчителя інф­­орматики, вчителя фізичної культури, вихователя групи продовженого дня та вихователя дошкільного навчального закладу». Скільки загалом вільних місць, яка зарплата, у яких садочках та школах – можна хіба що здогадатись.

А про Оболонську РДА хочеться сказати окремо. Ми надіслати запит на електронну адресу для запитів, яка вказана на їх офіційному сайті, однак одразу ж прийшов лист про технічну помилку. Ми зателефонували в адміністрацію і попросили надати коректний емейл. У відповідь почули, що пошта повертається через те, що за неї не сплатили вчасно кошти. У підсумку нам повідомили нову коректну адресу – на сервісі «Укрнет».

Так ми дізнались, що найвищі зарплати – у навчальних закладах на Оболоні. Для вчителів оплата варіюється від 3500-4300 гривень, вихователям у садочках пропонують нечувані для інших районів Києва 3500 грн. Однак розгадка таких «високих» окладів міститься в реченні під таблицею – «заробітна плата розрахована для працівників зі стажем від 10 до 20 років».

Єдина райдержадміністрація, яка так і не відповіла на наш запит – це Подільська. Спершу наш запит перенаправили на управління освіти Подільського району, а звідти через два тижні нам написали, що  «письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором, а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підглядає».

Відчутна нестача педагогічних працівників та вихователів не може не позначатись на якості навчально-виховного процесу. У Департаменті освіти і науки, молоді та спорту КМДА коментують, що для вирішення проблеми вони вже сформували замовлення на 534 молодих спеціаліста педагогічних навчальних закладів. За їх інформацією, на початку навчального року до роботи приступило 123 випускника профільних ВНЗ.

Крім того, у 2015 році уклали 32 тристоронні угоди між Університетом ім. Бориса Грінченка, студентами та департаментом КМДА. У 10 районах столиці при методичних центрах управлінь освіти працюють Школи молодого вчителя, за молодими фахівцями закріплюють педагогів-наставників.

А от щодо заробітної плати освітян чиновники розводять руками, киваючи на Єдину тарифну сітку розрядів та коефіцієнтів, затверджену Кабміном. При цьому хваляться – у 2016 році вдалось зберегти муніципальну надбавку за «складність та напруженість у роботі» всім працівникам освітянської галузі міста Києва – 20 % посадового окладу педагогічним і непедагогічним працівникам та 50 % - керівникам та заступникам керівників навчальних закладів. Також зазначають, що з 1 грудня 2015 року пройшла індексація і розмір посадових окладів підняли на 10 %.

 

Аліна Дяченко, «Доступ до правди»

Фото - сайт «Мама.UA»