Хто і як у міністерствах відповідає на запити. Аналітика

21 Квітня 2017 13:00

Проект «Хто відповідає на наші запити» зібрав інформацію з 18 міністерств України щодо того, як функцціонують відділи по роботі з публічними запитами.

Упродовж двох місяців ми збирали та систематизували дані усіх міністерств щодо кількості запитів за минулий рік, працівників відділів, які працюють із запитами, їхніх зарплат, та вакантних посад.

«Доступ до правди» також проаналізував сайти міністерств щодо наявності інформації про доступ: форма запиту на отримання публічної інформації, звіти та системи обліку.

 

Опрацьовані запити

Найбільше минулого року запитів отримало Міністерство внутрішніх справ – 4726. Таку кількість запитів опрацювали шестеро людей. Найменше запитів отримали у Міністерстві тимчасово окупованих територій – 89, що пояснюється тим, що міністерство створили лише у квітні.

Там із запитами працює одна людина. Так само як і в Мінсоцполітики, МОЗі, Міноборони, Мінмолодьспорт.

Найбільше людей працюють із публічною інформації у Мінагрополітики – семеро.

 

 

Зарплати

У 18 міністерствах наразі із запитами працюють 70 людей, які сукупно опрацювали 22504 запитів у 2016 році. У більшості міністерств відділи, які працюють із публічною інформацією також займаються зверненнями громадян та роботою зі ЗМІ.

Середній рівень зарплат без надбавок та премій – 6000 гривень. Найбільше отримує заступник директора департаменту забезпечення комунікації та організаційної роботи Міністерства енергетики та вугільної промисловості – 8100 гривень. Найменше – старший інспектор відділу комунікації з громадськістю та звернень громадян Департаменту зав’язків з органами державної влади та громадськістю Міністерства фінансів України – 2320 гривень.

Не надали інформацію про оклади працівників: Мінінфраструктури, Мінінформполітики та МінТОТ.

 

Форми подання запитів
Жодне із міністерств уже не пропонує зразок форми заповнення запиту у форматі PDF, який не можна було б редагувати після завантаження. Натомість деякі сайти просто опублікували зразок запиту, який потрібно копіювати і потім переносити у документ вручну.

Не можна завантажити форму запиту на сайтах таких міністерств: МВС, Мінекономрозвитку, Мінкультури та МЗС. Але є й одна перемога – на сайті МОЗу є електронна форма, куди просто потрібно вписати необхідну інформацію і натиснути кнопку для відправлення.

 

 

Системи обліку

Щодо порядку створення системи обліку публічної інформації існує окрема Постанова Кабінету Міністрів від 21 листопада 2011 р. N 1277 «Питання системи обліку публічної інформації». Вона зобов’язує органи влади публікувати системи обліку публічної інформації, в якій реєструються документи, що перебувають у суб’єктів владних повноважень.

Згідно з цим документом, система обліку публічної інформації – це електронна база даних, що містить інформацію про документи, які перебувають у суб’єкта владних повноважень.

Внесення до системи обліку відомостей про документи здійснюється з урахуванням частини сьомої статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

При моніторингу сайтів міністерств з’ясувалося, що деякі з них не розуміють різниці між системою обліку та звітами про опрацювання запитів. Про це та про те, як кожне  міністерство відповідало на наші запити – далі.

 

 До кожного із міністерств ми надіслали запит із проханням надати наступну інформацію:

1. Штатний розпис відділу, який працює з інформаційними запитами громадян (скільки працівників, які в них посади та штатні оклади). 

2. Чи є вакансії у цих відділах. 

3. Чи працюють люди, які опрацьовують запити на отримання публічної інформації, також зі зверненнями громадян та зі ЗМІ? 

4. Скільки запитів відділ опрацював 2016 року? Надайте статистику по місяцях.

 

Міністерство внутрішніх справ України. На запит відповіли вчасно. На сайті інформація про доступ до публічної інформації розташована у розділі «Звернення до МВС». Звіти є поквартальні та річні. Розділ «Реєстр обліку і оприлюднення публічної інформації» не працює. Є окремий розділ «Облік публічної інформації, де можна знайти перелік нормативно-правових документів по різних департаментах та апаратах. У 2016 році тут опрацювали 4726 запитів.

Міністерство юстиції України. У 2016 році тут звітували про опрацьовані запити кожні десять днів. Є електронна система обліку публічної інформації з можливістю пошуку за ключовими словами, даті, галузі та статусу документу. Не зважаючи на всю доступну інформацію на сайті, на запит «Доступу до правди» тут відповіли через 9 днів. Минулого року в цьому міністерстві опрацювали 3123 запитів.

Міністерство соціальної політики України. На запит «Доступу» відповіли вчасно. За 2016 рік опрацювали 2443 запитів. На сайті присутня звітність за минулий рік. Інформація про публічну інформацію розташована у розділі «Громадянам». Також є система обліку з галузевими і територіальними угодами та актами опублікована у розділі «Довідки про створені документи».

Міністерство охорони здоров’я. Тут відповіли вчасно. Це єдине міністерство, де є електронна форма подання запиту. Система обліку – є можливість пошуку документів за реквізитами і окремо тематичний каталог. У 2016 році тут опрацювали 1747 запитів. Звітів щодо опрацьованих запитів на сайті немає. Окремо є розділ із деклараціями керівників міністерства – в.о.міністра та його заступників.

Є також розділ «Найбільш запитувані документи, інформація».

 

Міністерство оборони України. Відповіли після повторного запиту. Минулого року тут опрацювали 1300 запитів. Є звіт по запитах за 2016 рік. Система обліку публічної інформації відсутня. У розділі «Публічна інформація» є форми для запиту, інформація про порядок оскарження та основні положення.

Міністерство освіти і науки України. Відповіли вчасно. Минулого року опрацювали 1179 запитів. На сайті є звіти по запитах у 2016 році. Є система обліку у розділі «Інформація про документи, які перебувають у міністерстві». Тут можна знайти інформацію про листування, накази, телеграми тощо. Тут у 2016 році опрацювали 1179 запитів.

 

Міністерство екології та природніх ресурсів. Відповіли вчасно. Звіти на сайті за 2016 рік – помісячні. Із обліку публічної інформації – можна переглянути накази за 2016 рік та запити, що надійшли до міністерства. Минулого року тут опрацювали 1077 запитів.

Міністерство економічного розвитку та торгівлі України. Відповіли вчасно. Помісячні звіти за минулий рік можна знайти на сайті. Є також поквартальна система обліку у форматі Excel. Минулого року тут опрацювали 1057 запитів. «Рекомендовано до перегляду – Доступ до публічної інформації» у цьому розділі можна також знайти презентацію на тему «Порівняльний аналіз розгляду звернень громадян та задоволення запитів на інформацію», де у 13 слайдах детально пояснюють різницю між запитом і зверненням.

 

 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Відповіли на запит через 15 робочих днів. Звіти на сайті за минулий рік є за 1,2,3 квартали. Є повноцінна система обліку публічної інформації у форматі Excel. Минулого року тут опрацювали 991 запит. Інформація про доступ міститься у розділі «Приймальня». Є інформація про відшкодування витрат при копіюванні інформації.

Міністерство культури України. Відповіли через 10 робочих днів. Звіти про опрацювання запитів є помісячні за 2016 рік. Система обліку за минулий рік не працює. Минулого року тут опрацювали 920 запитів.

 

 

Міністерство фінансів України. Відповіли вчасно. Звіт за минулий рік є помісячний. Розділ «Пошук публічної інформації» не працює. Є також «Перелік відомостей Міністерства фінансів України, що становлять службову інформацію», хоча статус таких переліків, як відзначають юристи, є дуже сумнівним. Минулого року тут опрацювали 867 запитів.

 

 

Міністерство інфраструктури України. Відповіли на восьмий день після запиту. Звіти за минулий рік є помісячні. Системи обліку публічної інформації немає. Є інформація про порядок оскаржень рішень розпорядника інформації або бездіяльності. Минулого року тут опрацювали 757 запитів.

Міністерство аграрної політики та продовольства України. Відповіли вчасно. Звіти щодо опрацювання запитів за минулий рік є поквартальні. У 2016 тут опрацювали 716 запитів. У розділі «Система обліку» міститься облік інформаційних запитів на отримання публічної інформації. Тобто самої системи як такої немає.

 

 

Міністерство закордонних справ України. Відповіли вчасно. На сайті є помісячні звіти за минулий рік. Облік публічної інформації ведеться помісячно і перелік документів можна завантажити у форматі DOC. Минулого року тут опрацювали 624 запитів.

 

 

Міністерство енергетики та вугільної промисловості відповіло на наш запит останнім. Працівники пояснили – через вірусну атаку дані інформаційної системи відновлюються складно. У лютому цього року адреса для запитів змінилася, а у розділі «Публічна інформація» вона взагалі відсутня. Знайти її можна у розділі «Контакти». З публікацією звітів у цього міністерства також проблема. За 2016 рік є звіти лише за січень, лютий і березень. Останній звіт за березень з’явився на сайті у січні цього року.

За 2015 рік – із січня по травень. Системи обліку публічної інформації на сайті немає. Із запитами працюють п’ятеро людей. Минулого року вони опрацювали 493 запити.

У розділі «Форма для подання запиту» вказана адреса для листів та номер телефону, навіть адреса для подання запиту в усній формі.  Але електронної адреси тут чомусь немає. Знайти її можна у розділі «Контакти».

 

 

Міністерство молоді та спорту України. Відповіли вчасно. Звітів на сайті за минулий рік немає. Так само, як і системи обліку публічної інформації. Минулого року тут опрацювали 241 запит. Звіт по запитах є починаючи з 2017 року.

Міністерство інформаційної політики України. Відповіли найперші через два робочі дні. Звіти про опрацювання запитів є помісячні. Системи обліку публічної інформації немає. Минулого року тут опрацювали 154 запити.

 

 

 

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Відповіли вчасно. Звітність по запитах за минулий рік є за 1, 2, 3 квартали. У розділі «Система обліку публічної інформації» розміщені звіти про надходження запитів. Минулого року тут опрацювали 89 запитів.  

 

фото на головній - http://www.mil.gov.ua

Наталія Патрікєєва, "Доступ до правди"

 

Проект "Хто відповідає на запити?"