«Доступ» в картинках: найкращі ілюстрації 2015 року

31 Грудня 2015 12:50

Протягом року наші ілюстратори Оксана Краснощок, Тетяна Калюжна та Аліна Кропачова малювали історії про доступ до публічної інформації. Підсумовуючи рік, пропонуємо переглянути Топ-10 найцікавіших ілюстрацій «Доступу до правди».

(с) Оксана Краснощок

Люстрація через смітник – цей тренд року ліг в основу ілюстрації до новини про те, скількох працівників правоохоронних органів було звільнено на підставі закону «Про очищення влади». На момент надання відповіді – липень, 2015 – з лав прокуратури було звільнено 115 працівників, з МВС – 116. Для довідки: загальна кількість працівників МВС – близько 5000 осіб разом із структурними підрозділами.

Подробиці за лінком

(с) Оксана Краснощок

Ілюстрація до новини по інциденту з митрополитом Павлом (Лебедем), колишнім депутатом Київради. Пам’ятаєте, як влітку 2015 року біля в'їзду до Лаври він погрожував поліції анафемою (відео)?

На наш запит, які заходи було вжито до порушника, у МВС надали відповідь: «...враховуючи велику кількість віруючих, патрульні вирішили не ескалувати конфлікт та не здійснювати заходів для затримання правопорушника, в наслідок чого особу останнього й не було встановлено».

А оскільки в Україні неможливо притягнути до відповідальності невстановлену особу, то й водія службового автомобіля митрополита оштрафовано не було.

Подробиці за лінком

(с) Тетяна Калюжна

Ілюстрація до запиту про київський пам’ятник Леніну

А історія така: у Міністерстві культури не знають, де зараз перебуває пам’ятник Леніну роботи Меркурова. «Доступ до правди» надіслав офіційний запит до Міністерства культури України про те, де перебувають останки пам’ятника Леніну. Запит звучав так: де зараз перебуває на зберіганні монумент Леніну роботи Сергія Меркурова, що стояв у Києві на бульварі Шевченка? Якими є плани держави щодо цієї пам’ятки?

З відповіді МКУ ми дізналися, приміром, що Мінкультури здійснило відповідну розсилку по регіонах, щоб там провели інвентаризацію радянських пам’яток. Що особливу увагу МКУ просило звернути на наявність комуністичної символіки. Що меркуровського Леніна визначили таким, що не підлягає занесенню до Державного реєстру нерухомих пам’яток України ще у 2001 році. А от київську Iron Maiden (вона ж Батьківщина-Мати) включено до переліку пам’яток місцевого значення. Хоча про Батьківщину-мати ми нічого не запитували, але інформація цікава.

Натомість запитання, де Лукіч, так і залишилося без відповіді. МКУ зате повідомило, що питання демонтажу належить до повноважень органів місцевого самоврядування.

«Доступ до правди» досі чекає на відповідь КМДА, проте дивується, що Мінкультури не цікавиться долею демонтованих пам’яток.

Подробиці за лінком

(с) Оксана Краснощок

Ілюстрація до новини про склад Міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання (так, так, створено таку комісію).

Як відповів на запит «Доступу» Кабінет Міністрів України, до Міжвідомчої комісії з питань національно-патріотичного виховання увійдуть Голова ради козацьких отаманів України, голова громадської організації «Джура»; Голова громадської організації «Ресурсний центр патріотичного виховання «Звитяга»; Голова Секретаріату Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Молодіжний Націоналістичний Конгрес» та ін.

Заживемо по-новому!

Подробиці за лінком

(с) Тетяна Калюжна

Автор проілюструвала знесення незаконно встановленого кіоску

«Доступ» написав про чудовий приклад використання закону «Про доступ до публічної інформації»: мешканці Дніпропетровська надіслали запит щодо законності встановлення торгівельного кіоску «Ходорівський м’ясокомбінат» по вул. Тітова, 27 і попросили надати дозвільні документи. Виявилось, що МАФ встановлено незаконно і підлягає демонтажу.

Подробиці за лінком

(с) Аліна Кропачова

«Спасение утопающих дело рук самих утопающих» - приблизно так відреагували київські райдержадміністрації на інформаційний запит про розташування бомбосховищ у Києві. Треба визнати, що у відповіді розписано порядок оповіщення населення про надзвичайні ситуації, але адреси бомбосховищ РДА не надали, мотивуючи тим, що дана інформація має обмежений доступ. Натомість людям пропонується телефонувати до місцевих ЖЕКів, де їм мають повідомити адреси бомбосховищ у районі та про стан, в якому вони знаходяться. Схоже, у КМДА вважають, що під час загрози, усі зможуть додзвонитися до ЖЕКів і запитати, куди їм сховатися. А от запитання, що толку від бомбосховищ, про які не знають люди, так і лишилося запитанням. А може, і немає ніяких бомбосховищ…

Подробиці за лінком

(с) Тетяна Калюжна

Ілюстрація з умовною назвою «Поліція і капуста».

У рамках проекту «Створення та розвиток Патрульної служби Міністерства внутрішніх справ України» протягом 2015 року надавалася міжнародна технічна допомога на загальну суму 110,0 млн. грн. Таку відповідь отримав користувач сайту «Доступ до правди» на запит щодо отриманих грантів за 2015 рік на створення патрульної поліції в Україні.

Подробиці за лінком

(с) Аліна Кропачова

В Україні 22 297 дітей знаходиться під опікою держави.

Ми надіслали інформаційні запити до Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України щодо кількості дітей, які знаходяться у будинках дитини, інтернатах та прийомних сім'ях.

Отже, у віці від 0 до 12 місяців в Україні зареєстровано 481 дитина без опіки. У віці від 1 до 3 років – 972. У закладах МОЗ на кінець 2014 року було 1111 сиріт та ще 1154 дитини, від яких батьки відмовилися.

Інформація від Мінсоцполітики: в Україні діє 918 дитячих будинків та зареєстровано 4123 прийомні сім'ї. У цих дитячих будинках станом на червень 2015 року перебуває 6081 дитина. У прийомних сім'ях –  7449 дітей.

В той же час під юрисдикцією Міністерства освіти перебуває 43 дитячі будинки та 33 інтернати, де зараз живуть та навчаються 1494 та 3555 дитини відповідно.

Посилання на запити:

·       Мінсоціполітики: https://dostup.pravda.com.ua/request/statistika_10#outgoing-6260

·       МОЗ: https://dostup.pravda.com.ua/request/statistika_9#incoming-7428

·       Міністерство освіти і науки: https://dostup.pravda.com.ua/request/statistika_8#incoming-7449

(с) Тетяна Калюжна

Ілюстрація до новини про те, що протягом 2014 року лише 7 осіб в Україні засуджено за дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, з яких 1 – позбавлено волі. За посягання на територіальну цілісність і недоторканність України засуджено 27 осіб, з яких позбавлено волі – 3.

Такі дані отримали користувачі сайту «Доступ до правди» на інформаційний запит до Генеральної прокуратури України.

Подробиці за лінком

(с) Оксана Краснощок

Остання ілюстрація року, що йде, – про легендарні українські дороги.

За 162,9 млн євро в Україні відремонтовано лише 148 км автомобільних доріг. Так випливає з відповіді Міністерства інфраструктури України на запит відвідувача сайту «Доступ до правди».

Ще 7 лютого 2012 року набрала чинності фінансова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком «Європейські дороги України». Вибірка коштів кредиту становить 162, 9 млн євро. Загалом відремонтовано 148 км автомобільних доріг:
1) 114 км дороги Київ – Чоп (км 14 – км 128)
2) 34 км дороги Київ – Ковель (км 30 – км 64).

Також за ці гроші ведуться роботи на ділянках траси Київ – Одеса та Київ – Знам’янка. Впроваджує проект «Укравтодор», правонаступником якого є Державне агентство автомобільних доріг України.

У новому році на «Доступі до правди» будуть не тільки нові запити, відповіді, новини й історії, а й нові ілюстрації. Залишайтеся з «Доступом» у Новому році. Нам ще так багато треба зробити разом.

 

Ваш «Доступ до правди»