Аварійні будинки Подолу – 2

15 Липня 2016 12:16

Це п’ята частина дослідження «Доступу» щодо аварійних будівель Києва:

Обережно! Аварійні будинки

Аварійні будинки 2. У Голосіївському районі ремонту не буде

Аварійні будинки Андріївського узвозу

Власники аварійного Подолу: Прогнімак, Калетник, Жебрівська, Табачник…

Нагадаємо, що у Подільському районі знаходиться 22 аварійні будинки у приватній власності.

Але на наші запити у 10-ти випадках РДА відповіла, що балансоутримувач будинку «невідомий».

У 4-х з 10-ти випадків Подільська РДА порадила звернутися за інформацією про власника до ДІАЗ «Стародавній Київ» та Управління охорони культурної спадщини.

Це стосувалося будинків на Андріївському узвозі, 24, будинку на Волоській, 2/21/19, Боричів Тік, 23/3, Боричів Тік, 27 і Верхній Вал, 4.  

«Доступ» звернувся до Департаменту культури КМДА, де нам повідомили, що вони володіють інформацією лише про один будинок з п’яти запитуваних. Йдеться про будівлю на Андріївському узвозі, 24, оскільки з його власником укладено охоронний договір (історію про цей будинок ми плануємо опублікувати окремо).

Утім, щоб отримати охоронний договір довелося звертатися до Управління охорони культурної спадщини, яке підпорядковується Департаменту культури.

За інформацією щодо власників інших будинків у Департаменті культури «Доступу» порадили звернутися у Департамент комунальної власності. Хоча за законом Департамент культури мав би не радити, а самостійно перенаправляти запит до відповідного розпорядника.

«Департамент культури порушив вимоги ч.3 ст.22 закону про доступ до публічної інформації», – коментує цю ситуацію Наталія Рижкова, юрист руху «Сильні громади».

«Доступ» вирішив не чекати і самостійно перевірити, наскільки запитувана нами інформація є доступною.

У результаті, практично у всіх випадках ми дізнавалися інформацію у декілька кліків мишкою: через Реєстр нерухомості, яким може скористатися кожен після реєстрації, документи Київської міської ради (публічні і з пошуком), безкоштовну Кадастрову карту Києва, сайти районних державних адміністрацій Києва. Додаткові цікавинки можна знайти через Судовий реєстр.

Але тепер запитання: чому якщо ми змогли отримати цю інформацію, її не мають у мерії та районних адміністраціях? Невже місту нецікаво, хто руйнує Київ?

Визначаємо місцезнаходження: Нижньоюрківська, 29

Єдиний випадок, коли «Доступу» не вдалося знайти інформацію про власників у три кліки, це лише будівлі на Нижньоюрківській, 29.

Подільська РДА відповіла на запит щодо балансоутримувача будинку № 29, що у них відсутня така інформація.

А також вказала, що оформленням права власності землі займається КМР та Департамент земельних ресурсів КМР, питання документів на виконання будівельних або підготовчих робіт належить до компетенції Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ).

У свою чергу Департамент земельних ресурсів повідомив, що відповідно до бази даних міського земельного кадастру земельна ділянка за адресою Нижньоюрківська, 29 не зареєстрована та не обліковується.

Разом з тим Департамент земельних ресурсів попросив нас для надання достовірної інформації, яка міститься в базі даних міського земельного кадастру,… надати графічні матеріали з нанесенням на них меж земельної ділянки.

Поки що ми чекаємо відповіді від Подільської РДА з координатами об’єкту.

Також чекаємо відповіді ДАБІ.

Варто сказати, що на інтернет-картах Нижньоюрківська, 29 значиться недобудовою, цегляним будинком на декілька поверхів.

За даними Кадастрової мапи будинок значиться на земельній ділянці з №8000000000:85:312:0014.

Утім, адреса у цієї ділянки інакша – Нижньоюрківська, 19/25.

Ймовірно, що це плутанина з документами, але хотілося, щоб з такою інформацією розпорядники працювали відповідальніше.

Дуже дивний «УкрСАТ»

Непримітна зелена цегляна будівля на два поверхи по Волоській, 5/14 перебуває на балансі ЗАТ «УкрСАТ». Будівля обгороджена зеленим парканом, проте деякі шибки побито.

Будинок на вулиці Волоській,5/14. Фото - Ігор Розкладай

Між тим це житловий будинок 1874-1875 років, пам’ятка архітектури та містобудування. За даними Подільської РДА, будинок перебуває в аварійно-небезпечному стані. У пропозиціях РДА – повернути будинок до комунальної власності.

ЗАТ «Українські сателітарні системи» займається зв’язком, фірма була зареєстрована ще у 1998 році. Згідно з даними ЄДР, акціонерами «УкрСАТ» є АТ «Телеком-Бізнес» і МП ПКФ «Прокомімекс» у формі ТОВ.

У свою чергу, власниками «Телеком-Бізнес» є польська Alexander Group Poland і Ольга Непом’яща.

Волоська, 5/14. Фото - Ігор Розкладай

Згідно з даними Судового реєстру, у березні 2010 року за рішенням суду британська компанія «Інтелсат Глобал Сейлз енд Маркетинг Лімітед» (Intelsat Global Sales & Marketing LTD) стягнула у ЗАТ «УкрСАТ» 2,71 млн доларів, а також заборонила використовувати супутник.

За розвитком судових подій у 2004-му британська «Інтелсат» і «УкрСАТ» уклали договір про надання послуг доступу до мережі супутникового зв’язку та подальшого використання в Україні. Річна вартість користування становила 842 тис дол, місячна – 70 тис дол.

Утім, «УкрСАТ» з вересня 2005 року послуги не оплачував, але продовжував користуватися супутником.

На Google Maps видно оголошення про продаж будинку з номерами телефонів. Один з номерів належить «УкрСАТу» – про це говорять українські телефонні довідники, другий – ріелтору.

Балансоутримувачем будівлі на вулиці Щекавицька, 19/33 (А) значиться ТОВ «Подол Інвест». Згідно з даними ЄДР, власниками ТОВ «Подол Інвест» є ТОВ «Компанія Укрінвесттранс» і мешканець Азербайджану Валерій Мірзаєв Наріман Огли (з 2011 року).

Будинок на Щекавицькій, 19/33 (А). Фото - Ігор Розкладай.

Утім, раніше у співвласниках у різний час значилася Ольга Непом’яща.

Також раніше співвласником ТОВ «Подол Інвест» була ТОВ «Промислово-комерційна корпорація» (раніше українсько-німецьке підприємство),  де у 1990-х директором був Борис Непомящий, голова «УкрСАТ».

Будинок на Щекавицькій знаходиться у декількох метрах від кінотеатру «Жовтень». Це один з найвбитіших будинків Подолу, який власники руйнували без жалю багато років – просто тим, що купили і попри критичний стан нічого з будинком не робили.

Без навісу. Фото - Ігор Розкладай.

Елементи декору будинку. Фото - Ігор Розкладай, 2011 рік.

«Наш Київ» ще у 2009 році писав про критичний стан будинку, адже на ньому вже тоді були тріщини.

Видання «Tochka.net» писало у 2012 році, що будинок був виставлений на продаж за 3 млн дол.

«Покупців заманюють тим, що старий мотлох можна повністю знести», - пише журналістка Діана Куришко.

Окрім того, у Головному управлінні з охорони культурної спадщини повідомили, що будинок є об’єктом культурної спадщини.

На сам будинок у лютому 2012 році між Управлінням і ТОВ «Поділ-Інвест» укладено охоронний договір.

Щекавицька, 19. Фото - oldkiev.ho.ua

Масандра у кварталі Прогнімака

«Доступ» вже писав про квартал будинків на Волоській/Борисоглібській/Набережно-Хрещатицькій, 2/21/19, а саме про будинки «Б», «Ж» і «А», які знаходяться у власності Олександра Прогнімака, екс-депутата Київради.

Але за цією адресою також є будинок «Е» – було б несправедливо обійти його увагою.

Станом на 2006 рік будинок «Е» в судовому реєстрі значиться власністю ТОВ «Масандра-Київ».

За даними ЄДР фірма станом на сьогодні перебуває за цією адресою.

За даними судового реєстру у підвалі будинку сталася аварія: у ніч з 24 на 25 жовтня 2006 року через канал відключеної мережі будинку №2/19 («В») сталося залиття підвального приміщення гарячою водою.

Після цього інциденту суди тривали декілька років. ТОВ «Масандра-Київ» використовувало приміщення першого поверху з моменти підписання договору оренди від 19 червня 2006 року.

Спочатку вважалося, що пошкоджена теплова мережа перебувала на балансі КП «Поділ-Житло». Утім, у січні 2007 року Подільська РДА повідомила «Масандру», що пошкоджена теплова траса була безгосподарча, а саме залиття сталося внаслідок не виконання власником магазину ремонтних робіт з гідроізоляції приміщення.

Відтак, суд вирішив, що вимоги «Масандри» є необгрунтованими та відмовив у задоволенні позову.

Одноосібним власником «Масандри-Київ» є Тетяна Проскуріна.  Проскуріна значиться помічницею нардепа 5 скликання Миколи Замковенко з «БЮТ».

Руїна імені Полілуй

З будинку на вулиці Ярославська, 4 у буквальному сенсі стирчать балки. Половини другого поверху немає, залишки будівлі накриті зеленим навісом.

Будинок перебуває на балансі ТОВ Music Trade. Власником і кінцевим бенефіціаром ТОВ Music Trade є Валентина Полілуй.

Згідно з інформацією КМДА, ТОВ Music Trade орендує земельну ділянку № 8000000000:85:359:0016 площею 0, 092 га для експлуатації та обслуговування офісних приміщень. Оренда мала б закінчитися 22 травня 2016 року. Чи дозволять власникам руйнувати будинок далі чи відберуть – поки невідомо.

Телефонні інтернет-довідники дають інформацію лише про одну Валентину Полілуй – вона народилася у 1939 році. Разом з нею проживала Лариса Демид, 1972 року народження.

Ім’я Лариси Демид фігурує у судовому рішенні від 2006 року. З пояснень прокурора по справі Лариса Демид є сестрою Миколи Полілуя.

Микола Полілуй був кандидатом в народні депутати на виборах 2014 року від ВО «Батьківщина», з якої вийшов у жовтні 2015 року.

Ярославська, 4. Фото - Ігор Розкладай.

Ярославська, 8А

Двоповерховий будинок, від якого залишилися лише самі стіни, на Ярославській, 8А перебуває, як «Доступу» повідомили у Подільській РДА, на балансі ПП Спіцина Г.Д з адресою Ярославська, 11В.

Завдяки пошуку Google «Доступ» дізнався, що в цьому будинку має фірму Спіцин Ігор Олегович 1969 року народження. У телефонних довідниках він був прописаний за однією адресою зі Спіциною Галиною Дмитрівною 1939 року.

Більше нічого про громадянина Спіцина поки невідомо, але будинок, за який він взяв на себе відповідальність, перебуває у дуже поганому стані.

Якою мірою в цьому винуватий нинішній власник, «Доступ» би хотів, щоб це визначили фахівці з охорони пам’яток і суд.

Елементи декору будинку. Ярославська, 8. Фото - Ігор Розкладай.

Іпотека, заросла плющем

Будинок за адресою Верхній Вал, 64 має площу 278,5 кв м.

Подільська РДА повідомила, що він перебуває  у незадовільному стані, але по факту від будинку залишилася лише стіна, заросла плющем. Також РДА не змогла повідомити, хто є балансоутримувачем будинку, тому «Доступ» знову звернувся до відкритих реєстрів.

Згідно з даними Реєстру нерухомості, будинок у жовтні 2002 року купив ТОВ «Універсум».

А в грудні 2015 між ТОВ «Універсум» і ТОВ «К. І. Холдинг» був укладений договір іпотеки. Строк зобов’язання – до 31 грудня 2016 року, розмір зобов’язання – 2 млн грн.

Згідно з даними ЄДР, власником ТОВ «Універсум» значиться Віктор Степура, який не тільки уже 14 років вбиває будинок, а ще й примудрився взяти на це гроші.

У свою чергу, власником і кінцевим бенефіціаром ТОВ «К. І. Холдинг» є Євген Чернецький. Фірма була створена у травні 2015 року.

Євген Чернецький значився помічником Вадима Литвина з Комуністичної партії (4 скликання).

Елітна недобудова на Виноградарі

Балансоутримувач напівзруйнованого будинку-довгобуду на проспекті Георгія Гонгадзе (Радянської України), 8 (це Виноградар, який є частиною Подільського району) значиться  ТОВ «Гранд Сіті». Цільове призначення будівлі – «Базове підприємство для забезпечення шкільних їдалень».

З історії рішень КМР «Доступ» дізнався, що у травні 1998 року Регіональне відділення Фонду державного майна України у процесі приватизації продала будинок підприємству з іноземними інвестиціями «Юніверс Трейдінг». У свою чергу, «Юніверс Трейдінг» продало об’єкт 26 листопада 1999 року підприємству з іноземними інвестиціями «Орсі».

Згідно з рішенням КМР, «Орсі» порушило умови щодо термінів завершення будівництва, тому Київська міська рада з метою прискорення введення об’єкта в експлуатацію у березні 2002 року вирішила доручити Регіональному відділенню Фонду державного майна України по місту Києву вирішити питання розірвання договору купівлі-продажу в судовому порядку

Згідно з Судовим реєстром, 28 жовтня 2005 року цей об’єкт незавершеного будівництва комунальної власності купило ТОВ «Гранд Сіті». Вартість склала близько 3, 21 млн грн. Також у договорі було зазначено, що «Гранд Сіті» має упродовж п’яти років – до жовтня 2010 року – збудувати на цьому місці новітній житловий комплекс з центром дозвілля, торгівлі, адміністративними приміщеннями та паркінгом.  

Собівартість будівництва мала складати близько 55, 05 млн грн, які мали б бути взяті з інвестування власних коштів на суму 4 млн грн, кредиту на суму 15, 84 млн грн, залучених інвестицій від продажу квартир на суму 32 млн грн.

Утім, цього не було виконано.

Відтак, у березні 2011 року Господарський суд Києва приймає рішення розірвати договір купівлі-продажу, повернути об’єкт Фонду держмайна та накладає пеню і штрафи на суму близько 13, 27 млн грн.

Згідно з даними ЄДР, ТОВ «Гранд Сіті» було створене у жовтні 2003 року. Утім, з 23 червня 2014 року за рішенням суду фірма перебуває у стані припинення через банкрутство.

За даними ЄДР, з грудня 2008 року власником «Гранд Сіті» значиться Юлія Мятенко.

З грудня 2004 і до квітня 2007 року власниками «Гранд Сіті» були Людмила Шелест і Лариса Одинець. Директором з 2004 до 2007 року була Людмила Купіна.

З грудня 2007 до грудня 2008 року власником «Гранд Сіті» була Катерина Охендовська, яка є дружиною Володимир Охендовського, голови ЦВК.

Голі стіни на Хвойки,6

Визначити те, що двоповерхова будівля на Вікентія Хвойки, 6 перебуває в аварійно-небезпечному стані можна неозброєним оком.

Від об’єкту скоро залишаться лише стіни, на ньому – сітка для реконструкції.

Будівля розташована на земельній ділянці площею 0, 1326 га під № 8000000000:85:278:0005. Згідно з рішенням КМР від квітня 2012 року, земельна ділянка на Вікентія Хвойки,6 була передана Іванюку Яну Вікторовичу для експлуатації та обслуговування адміністративної будівлі. Згідно з даними КМР, ділянка була передана на 10 років під 3%. 

Перед цим – з 2002 – земельна ділянка була передана в оренду «Подільській районній організації Товариства сприяння обороні Україні» за рахунок частини земель, які були відведені в 1965 спортивному-технічному клубу Добровільного товариства сприянні армії авіації і флоту (ДТСААФ) під влаштування клубу та будівництво тиру.

У наступній публікації «Доступ до правди» продовжить досліджувати аварійні будинки Подолу комунальної власності.

Оксана Ставнійчук, «Доступ до правди»

Верхнє фото - Ярославська, 8. Автор - Ігор Розкладай.

Читайте також:

Розслідування про будинок Новікова

Обережно! Аварійні будинки

Аварійні будинки 2. У Голосіївському районі ремонту не буде

Аварійні будинки Андріївського узвозу

Власники аварійного Подолу: Прогнімак, Калетник, Жебрівська, Табачник…