м.Одеса, Пров.Мукачівський, 1-А

До цього запиту є юридичний коментар. Перейти до коментаря

Парин Сергей Леонидович

Доброго дня!

На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати наступну інформацію (наступні документи):

- копії документів, напідстві яких надавався висновок про погождення проекту землеустрою, щодо відведення ТОВАРИСТВУ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ДД-СТРОЙ", земельної ділянки за адресою:м.Одеса, пров.Мукачівський, 1-А.
- копію містобудівних умов та обмежень забудови земельною ділянки за адресою:м.Одеса, пров.Мукачівський, 1-А
- копії документів, на підставі яких були надані містобудівні умови та обмеження забудови земельною ділянки за адресою:м.Одеса, пров.Мукачівський, 1-А

З повагою,

Парин Сергей Леонидович

Одеська міська рада

1 Attachment

З повагою, департамент архітектури та містобудування ОМР

Юридичний коментар

Віта Володовська, медіа-юристка ГО "Лабораторія цифрової безпеки"

Відповідь Одеської міської ради в цілому відповідає вимогам закону «Про доступ до публічної інформації». Водночас, розпоряднику варто було б детальніше роз’яснити, у чому полягає неможливість надати документи про погодження проекту землеустрою щодо відведення відповідної ділянки.

Розпорядник вказує, що вони «являють собою великий обсяг документів, виконаних на паперових носіях різного формату» та «департамент не має технічної можливості зробити копії вказаної документації». Варто зауважити, що стаття 22 Закону встановлює, що підставою для відмови в задоволенні запиту, у разі коли йдеться про великий обсяг документів, може бути лише відмова запитувача відшкодувати фактичні витрати, пов'язані з копіюванням або друком. Це означає, що розпорядник зобов’язаний вказати у відповіді кількість сторінок, за копіювання яких запитувач зобов’язаний заплатити відповідну суму, а також реквізити для внесення оплати.

Водночас, якщо нестандартний формат документів та технічне забезпечення справді не дозволяють розпоряднику зробити відповідні копії – розпорядник зобов’язаний забезпечити можливість запитувачу ознайомитись із запитаною інформацією самостійно.

У даному випадку, Одеська міська рада не обмежувала доступ до запитаних відомостей та запропонувала запитувачу ознайомитись з документами, вказавши час прийомних годин. Таким чином, запитувач зможе реалізувати своє право на доступ.

Відповідно до п.4 статті 14 запитувач має також право робити виписки з документів, фотографувати, копіювати, сканувати їх, а також записувати на будь-які носії інформації. Тобто, розпорядник не повинен забороняти запитувачу використовувати фото- чи іншу техніку для копіювання запитаної інформації.

У разі перешкоджання здійсненню цих прав, Запитувач може оскаржити порушення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду.