Спил дерев ЕРДР 12018040350000243

До цього запиту є юридичний коментар. Перейти до коментаря

Доброго дня!

На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати наступну інформацію (наступні документи):

Чи були стягнені збитки та штрафи за спил дерев у розмірі 77000 грн.
по справі ЕРДР № 12018040350000243

З повагою,

Дмитро

Управління ДВС ГТУЮ у Дніпропетровській області,

1 Attachment

---
З повагою, Управління ДВС ГТУЮ у Дніпропетровській області.

Головне територіальне управління юстиції у Дніпропетровській області

2 Attachments

[ Email has no body, please see attachments ]

Юридичний коментар

Коментує Христина Буртник, медіа-юристка ГО "Центр демократії та верховенства права"

Із цієї відповіді не зрозуміло на якій підставі розпорядник відмовляє запитувачу: спочатку він каже «інформація про виконавче провадження не є публічною інформацією», а потім вказує «надайте нам додаткову інформацію про виконавчий документ, стягувача і ми надамо відповідь». Та чи надасть розпорядник інформацію, якщо запитувач уточнить запит? Розглянемо цю ситуацію в розрізі двох аспектів: чи застосовується у даному випадку Закон «Про доступ до публічної інформації» та чи повинен розпорядник надавати таку інформацію?

В порядку якого закону надається інформація про виконавче провадження?

Закон «Про доступ до публічної інформації» регулює відносини щодо надання запитувачам публічної інформації розпорядниками, визначеними у статті 13 цього Закону. Водночас цей Закон не поширюється на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом.

Закон «Про виконавче провадження», на який посилався у своїй відповіді розпорядник, у статті 19 зазначає право сторін та інших учасників виконавчого провадження на ознайомлення із матеріалами справи. Проте він не регулює відносини з особою, яка ніяким чином не пов’язана з виконавчим провадженням, а тільки, скажімо, цікавиться якоюсь інформацією.

В такому випадку повинен застосовуватись Закон «Про доступ до публічної інформації», адже запитувана інформація відповідає всім ознакам публічності: задукоментована, створена органом в процесі виконання своїх повноважень, знаходиться у його володінні. До речі, ось роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо питання чи застосовується Закон «Про доступ до публічної інформації» щодо відносин, де запитувач не є учасником кримінального провадження http://www.ombudsman.gov.ua/ua/page/informright/akti-reaguvannya-upovnovazhenogo/30315-kf-nadannya-protsesualnix-dokumentiv-za-zapitami-pro-dostup-do-publichnoi.html.

Чи повинен розпорядник надавати інформацію?

Запитувач у своєму запиті фактично просив підтвердити факт виконання рішення суду у конкретній судовій справі. При цьому він не навів інформації про номер судового провадження та чи було відкрито виконавче провадження, його номер; хто є боржником чи стягувачем у справі (чи будь-які інші дані, що допомогли б із пошуком інформації). Запитувач вказав номер провадження у Єдиному державному реєстрі досудових розслідувань (це зовсім не те, що номер судової справи) та суму.

Із запиту зовсім неясно чи було уже прийнято рішення у справі, чи було відкрито виконавче провадження. Тому незрозуміло чи є у розпорядника така інформація. А отже, якщо по номеру справи у ЄДРДР розпорядник не має змоги знайти інформацію, то він фактично не може її надати. Тому запитувачу краще уточнити свій запит, якщо йому відомо більше деталей.