Щодо результатів перевірки діяльності КП «ВАТУТІНСЬКІНВЕСТБУД» та неефективного використання об’єкту комунальної власності на першому поверсі будівлі по вулиці Миколи Закревського, 47

Володимир БОГАТИР

Доброго дня!

Київська міська рада діє в межах повноважень, визначених статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та статтею 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ».

Питання ефективного використання об’єктів комунальної власності має високий суспільний інтерес, є предметом широкої суспільної дискусії та чисельних публікацій в засобах масової інформації.

* * *

На балансі Комунального підприємства «ВАТУТІНСЬКІНВЕСТБУД» (Код ЄДРПОУ 30977943) знаходиться об’єкт комунальної власності, який розташований на першому поверсі по вулиці Закревського будинок 47.
Приміщення площею 305,8 кв. м не використовується більше 7 років та знаходиться в занедбаному стані, що свідчить про недбале ставлення та неефективне використання комунального майна. Це приміщення є частиною приміщень по вулиці Миколи Закревського, 47 в Деснянському районі (НБк -2-поверховий площа - 1081,70 кв. м).

Станом на 01.04.2019 ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ІНВАЛІДІВ «ДОБРОБУТ ТА БЕЗПЕКА» має податковий борг, що свідчить про неможливість утримання в належному стані вказаного приміщення.
Договір оренди не було підписано, експертну оцінку не було здійснено, приймання приміщення не відбулось, оплата оренди зазначеного приміщення ГОІ «ДОБРОБУТ ТА БЕЗПЕКА» не здійснювалась. Строк оренди (2 роки 364 дні) передбачений пунктом 5 Додатку до Рішенням Київської міської ради від 21.05.2015 року № 503/1367 «Про передачу в оренду без проведення конкурсу нежитлових приміщень комунальної власності територіальної громади міста Києва» сплинув.

Засновником ГОІ «ДОБРОБУТ ТА БЕЗПЕКА» зазначена особа, яка є власником нерухомого майна, яким користується член депутатської фракція «Єдність» та заступник голови Постійної комісії Київської міської ради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Тесленко Павло Петрович, про що свідчить його декларація:
https://declarations.com.ua/declaration/...

Наведене свідчить про загрозу корупційних ризиків та наявність реального конфлікту інтересів у депутата Київської міської ради Тесленка Павла Петровича.

На веб-сайті Департаменту комунальної власності міста Києва вказане приміщення на даний момент включено до переліку об’єктів, що пропонуються для передачі в оренду (вільних) з площею 364.20 кв. м.
http://desn.gov.ua/index.php?option=com_...

За інформацією наданою в листах Департаменту комунальної власності КМДА та Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації на даний час здійснюються організаційно-правові заходи, передбачені Законом «Про оренду державного та комунального майна» та Рішення Київської міської ради від 21.04.2015
№ 415/1280 «Про затвердження Положення про оренду майна територіальної громади міста Києва», з оформлення орендних відносин, одночасно проінформувавши про те, що приміщення по вулиці Миколи Закревського, 47 підлягають приватизації шляхом продажу на аукціонах згідно Рішення Київської міської ради від 31.03.2011 № 100/5487.

Наведені факти одночасно вказують на суперечність тверджень про оренду та продаж, як таких, що суперечать один одному.

До того ж, в листах було надано інформацію про надіслані заяви на попит, в яких фігурують сумнівні суб’єкти господарювання, які мають ряд недоліків виходячи з публічної інформації про них, зокрема:

- ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СПІЛКА СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА» має статутний капітал 1000 грн., що нижче визначеного законом мінімуму, а повноваження керівника обмежені відповідно до статуту. За даними аналітичної системи «YouControl» це підприємство має відношення до «Групи Павла Тесленка», який є депутатом Київської міської ради, що в свою чергу свідчить про загрозу корупційних ризиків та конфлікту інтересів.

- ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЛІСОВИЙ 2007» має статутний капітал 6000 грн., що нижче визначеного законом мінімуму. За даними аналітичної системи «YouControl» це підприємство має відношення до «Групи Павла Тесленка», який є депутатом Київської міської ради, що в свою чергу свідчить про загрозу корупційних ризиків та реального конфлікту інтересів.

- ОБСЛУГОВУЮЧИЙ КООПЕРАТИВ «ГАРАЖНИЙ БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ «АТОВЕЦЬ» має податковий борг станом на 06.05.2019.
До теперішнього часу не було проведено конкурс з метою передачі в оренду нежитлового приміщення комунальної власності територіальної громади міста Києва розташованого на першому поверсі по вулиці Закревського будинок 47 площею 305,8 кв. м., що призвело до суттєвого погіршення його стану.

Північним офісом Державної аудиторської служби України здійснювалась перевірка діяльності Комунального підприємства «ВАТУТІНСЬКІНВЕСТБУД». За результатами ревізії було проведено контрольні обстеження та встановлено що вказане приміщення є вільним, а через невжиття Деснянською районною у місті Києві державною адміністрацією заходів щодо передачі його в оренду понесено додаткові витрати зі сплати земельного податку за 2015 — 2018 роки у сумі 83255,17 грн. Наведене підтверджується Актом ревізії фінансово-господарської діяльності Комунального підприємства «ВАТУТІНСЬКІНВЕСТБУД» за період з 01.01.2014 по 31.12.2018 від 29.05.2019 № 24-30/377.

* * *

Відповідно до статті 19 Загальної декларації прав людини, прийнятої і проголошеної резолюцією 217 A (III) Генеральної Асамблеї ООН від 10 грудня 1948 року кожна людина має право безперешкодно шукати, одержувати і поширювати інформацію та ідеї будь-якими засобами і незалежно від державних кордонів.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 68 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Згідно до статті 40 Конституції України усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Відповідно статті 5 Закону України «Про інформацію» кожен має право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації, необхідної для реалізації своїх прав, свобод і законних інтересів.

На підставі наведеного та керуючись статтею 34 Конституції України, статтями 1, 3, 4, 5, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації», статей 5, 9, 28, 29, 32, 33 Закону України «Про інформацію», які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, —

ПРОШУ:

(1) Надати інформацію щодо причин неефективного використання об’єкту комунальної власності, який розташований на першому поверсі по вулиці Закревського будинок 47 площею 305,8 кв. м., що призвело до суттєвого погіршення його стану та завдання збитків.

(2) Надати інформацію щодо осіб, які відповідальні за неефективне використання вказаного об’єкту комунальної власності та збитків завданих в зв’язку із витратами зі сплати земельного податку. Чи притягнено до відповідальності винних осіб та кого саме?

(3) Надати інформацію, які заходи вживаються з метою ефективного використання вказаного майна територіальної громади міста Києва.

(4) Надати актуальний перелік бажаючих взяти участь у конкурсі на отримання права оренди зазначеного приміщення.

(5) Надати інформацію чи було предметом розгляду, а в разі якщо так, то які рішення приймались щодо наявності реального конфлікту інтересів та корупційних ризиків у депутата Київської міської ради Тесленка Павла Петровича під час роботи та засідань:

• постійної комісії Київської міської ради з питань дотримання законності, правопорядку та запобігання корупції;

• постійної комісії Київської міської ради з питань регламенту та депутатської етики;

• постійної комісії Київської міської ради з питань власності.

(6) Надати інформацію, які посади обіймав чи обіймає депутат Київської міської ради Тесленко Павло Петрович під час цього та попередніх скликань, які мали такий вплив на відносини у сфері комунальної власності.

(7) Надати інформацію, які заходи вживаються з метою недопущення порушень депутатом Київської міської ради Тесленком Павлом Петровичем у зв’язку із наявністю реального конфлікту інтересів відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції».

З повагою,

Володимир БОГАТИР

Київська міська рада

1 Attachment

[ Email has no body, please see attachments ]

Київська міська рада

1 Attachment

[ Email has no body, please see attachments ]

Стовбан Наталья,

1 Attachment

--- Пересылаемое сообщение ---
От кого: natali.stovban <[email address]>
Кому: <[email address]>
Тема: Новый документ 2019-07-02 11.50.51
Дата: 02 июля 2019, 11:58:35

Отправлено со смартфона Samsung Galaxy.

Київська міська рада

1 Attachment

, Foi+request-50813-f27e9c41.

--
,
Orenda mailto:[email address]

[ Повідомлення сайту: вищенаведений текст неправильний закодований, тож невідомі символи було вилучено.]

Деснянська районна в місті Києві державна адміністрація,

1 Attachment

Київська міська рада

1 Attachment

[ Email has no body, please see attachments ]