Участь Уповноваженого у процедурах добору персоналу Юридичної особи

Наталія Зінченко

Доброго дня!
Уповноважений для виконання покладених на нього завдань зобов’язаний брати участь у процедурах добору персоналу Юридичної особи (пп.18 п.11 Розділ VI Типова антикорупційна програма юридичної особи).
Відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством (ч.5 ст. 6 ЗУ №2297). Враховуючи, що суб’єкт персональних даних має право знати про мету їх обробки (ст. 8 ЗУ 2297)
На підставі статей 1, 13, 19, 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13 січня 2011 року, які надають право звертатись із запитами до розпорядників інформації щодо надання публічної інформації, прошу надати наступну інформацію:
1). Який склад та зміст персональних даних, надається Уповноваженому.
2). Яка мета обробки персональних даних Уповноваженим.
Якими критеріями необхідно керуватися Уповноваженому, при відборі персоналу.

З повагою,

Наталія Зінченко

Національне агентство з питань запобігання корупції

1 Attachment

Шановна Наталіє!
Надсилаємо сканкопію відповіді
З повагою
Валентина, в.о. завідувача сектору з питань доступу до публічної
інформації

Наталія Зінченко

Доброго дня!
Дякую за відповідь на моє звернення.
У ПАТ «Укрзалізниця» до підрозділу, основним завданням якого є «Організація і безпосереднє здійснення заходів в Товаристві щодо виконання вимог законодавства України про запобігання корупції, …», надаються персональні дані претендентів на вакансії, для перевірки «репутаційної складової».
На мій інформаційний запит до ПАТ «Укрзалізниця»
«1. Надайте визначення «репутаційна складова», у якому нормативно-правовому акті це визначення наведено.
2. Якими нормативно-правовими актами України та нормативними документами ПАТ "Укрзалізниця" встановлена вимога перевірки репутаційної складової працівників ПАТ «Укрзалізниця».
3. Яка інформація про особу обробляється при проведення перевірки (склад персональних даних).
4. Чи повідомляється суб’єкт персональних даних, згідно з ч.2 ст.12 Закону 2297 про склад та зміст зібраних персональних даних для визначення репутаційної складової, свої права, мету збору персональних даних та осіб, яким передаються його персональні дані.
5. Чи надається згода суб’єкта персональних даних на проведення перевірки.
6. Яка кількість перевірок на репутаційну складову була в 2016 р., і скільки проведено перевірок у 2017 р.
7. Відповідно до якої категорії працівників проводяться перевірки».
Було отримано відповідь, що «вказаний термін можна пояснити як комплекс заходів, спрямованих на виявлення фактів і передумов конфлікту інтересів, приватного інтересу або правопорушень, пов’язаних з корупцією згідно Закону України «Про запобігання корупції» https://dostup.pravda.com.ua/request/pro...

Ваша відповідь є підтвердження факту, що така "перевірка" є незаконною. Без визначення, що є «репутаційна складова», без попередження кандидатів на посаду…, без отримання згоди на обробку персональних даних щодо перевірки загадкової «репутаційної складової», - це є корупційний ризик та порушенням права на приватність.

З повагою,
Наталія Зінченко

Національне агентство з питань запобігання корупції

Доброго дня! Національним агентством Ваше звернення не може бути зареєстровано у зв’язку з неналежним оформленням та без дотримання вимог ст. 5 Закону України «Про звернення громадян».
Стаття 5. Вимоги до звернення: У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається. Листи, які надходять через офіційну електронну адресу направляються (прикріпленим файлом) з підписом у сканованому вигляді.

показати цитоване