Звернення до ЄС щодо захисту запитувачів інформації: відкрито до підписання

14 Березня 2018 11:03

Access Info Europe опублікувала звернення щодо захисту запитувачів інформації, викликане вбивством словацького журналіста Яка Кучака та його нареченої.

Сьогодні Access Info Europe розіслала листа із закликом до підписання цього зверення кожному з 751 членів Європейського Парламенту.

На ранок 14 березня заяву підписала 61 організація.

Заява залишається відкритою до підписання до 18.00 понеділка 19 березня. До підписання закликаються медіа-організації та організації із захисту прав людини. Свої підписи можна надіслати на адресу Luca Bergamini, luca@access-info.org або підисати тут Google doc, here:

Заяву уже перекладено іспанською, німецькою, українською, чорногорською. Очікуються переклади іншими мовами. Український переклад зробила журналістка Надія Вірна.

Також заяву можуть підписати окремі  журналісти.

 

У зв’язку з шокуючими новинами про те, що вбивство словацького журналіста Яна Кучака може бути пов’язане з його роботою журналіста-розслідувача і що його запити на інформацію могли бути надіслані тим, щодо кого він запитував інформацію, ми, ті, що підписались під цим зверненням, звертаємось до Європейського Союзу до негайних дій щодо захисту журналістів під час реалізації їхнього права на доступ до інформації.  

Це вже друге вбивство журналістів в Європі протягом останніх півроку. Очевидно, що потрібно терміново вживати заходів для того, щоб захистити одне з фундаментальних прав громадянського суспільства та можливість його застосування. 

Право на доступ до інформації - це невід’ємний і суттєвий інструмент у боротьбі з корупцією, у розслідуванні порушень прав людини і для захисту верховенства закону.  

Ми засуджуємо будь-яку дії влади, які ставлять під загрозу тих, хто використовує це право.  

Ми виявили численні випадки в Європі, коли влада передавала імена журналістів і іншу інформацію про запитувачів третім особам. Викликає серйозне занепокоєння відсутність законодавства чи політики, які забороняють і санкціонують такі порушення. Особистість та інша інформація про запитувачів повинна бути відкрита лише тоді, коли існує чітко обґрунтований суспільний інтерес, щоб це зробити.   

Ми, організації, які підписались під цим зверненнями, звертаємось до Європейського Союзу вжити термінові заходи, щоб забезпечити надійний захист та безпеку журналістів, а також усіх тих, хто користується правом на доступ до інформації.   

Особливо ми закликаємо вжити заходи, які гарантують:

-    Середовище, в якому право на доступ до інформації може використовуватись без страху; 

-    Посилення законодавчої бази у європейських країнах, що включає спеціальні заходи, які забезпечують збереження інформації про запитувачів інформації.

 

«Доступ до правди»