ЗСУ захопили в окупантів за час війни 837 одиниць техніки

7 Вересня 2023 00:00

З початку повномасштабного вторгнення Збройні сили України захопили в окупантів 837 одиниць військової техніки. Про це повідомив «Главкому» заступник командувача сил логістики полковник Сергій Артамощенко у відповіді на запит.

За даними Артамощенка, 95% трофейної техніки росіян у справному стані, ще 5% – потребує ремонту.

«Переважна кількість зразків (російської військової техніки – «Главком») не перебуває на озброєнні Збройних Сил України і інформація щодо первинної вартості цих зразків у службах забезпечення Командування Сил логістики ЗСУ відсутня, робота стосовно оцінки загальної вартості трофейної техніки триває», – зазначив полковник Сергій Артамощенко.

Разом з тим, військовий відмовився надати інформацію про суму коштів, яку Україна заплатила окупантам за добровільно передану військову техніку. Причина – запитувані відомості належать до службової інформації у сфері оборони України, а її поширення «може завдати шкоди інтересам національної безпеки України та репутації або правам інших людей».

Нагадаємо, що у вересні 2022 року на запит «Главкома» Міноборони вказало на бюрократичні перепони ухваленого парламентом документу щодо виплати винагороди окупантам.

Як відомо, депутати Верховної Ради 1 квітня 2022 року ухвалили за основу та в цілому законопроєкт про винагороди за добровільно передану Збройним силам України придатну для застосування бойову техніку російських окупантів.

Цей закон має зменшити негативні наслідки збройної агресії РФ проти України та бойовий потенціал окупантів. Окрім того, на думку депутатів, грошова винагорода має стати для військових РФ стимулом для припинення воєнних дій. Крім виплат, їм гарантуватимуть збереження таємниці факту передавання, безпечне перебування на території України, сприятимуть в отриманні нових документів та виїзді в третю країну.

«Доступ до правди»