Журналістка «Української правди» виграла апеляцію в справі за доступ до контрактів «Нафтогазу» з американськими лобістами

11 Жовтня 2017 15:20

Журналістка «Української правди» Тетяна Козирєва виграла апеляцію у справі по доступу до контрактів НАК «Нафтогаз», укладених із бельгійською компанією CabinetDN та американською компанією ValueBridge. Про це повідомила Тетяна Козирєва на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції подала НАК «Нафтогаз».

Раніше Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення за позовом Тетяни Козирєвої проти НАК «Нафтогаз», яким визнав дії відповідача неправомірними і зобов’язав компанію розглянути запит повторно і надати відповідь у межах ЗУ «Про доступ до публічної інформації».

Як писав «Доступ до правди», перший запит до «Нафтогазу» щодо лобістських партнерів у США Тетяна Козирєва надіслала ще у квітні й отримала відповідь, що ці відомості становлять комерційну таємницю, а НАК «Нафтогаз» не є розпорядником.

 «Нафтогаз» так не хоче оприлюднювати свої контракти з лобістами, що пішов у Апеляційний суд, щоб оскаржити нашу з Олександром Бурмагіним  перемогу у першій інстанції. За іронією долі, «Нафтогаз» програв і апеляцію також», - прокоментувала Тетяна Козирєва.

Нагадаємо, що інформаційний запит до «Нафтогазу» було надіслано в ході проведення журналістського розслідування щодо американських лобістів.

«Якщо коротко, то фабула до болю знайома із часів Януковича. Пам'ятаєте "Європейський центр сучасної України" (European Centre for a Modern Ukraine)? Організація в Брюсселі, керована німкенею Іною Кірш-Ван де Ватер, оплачувала послуги американських лобістів коштами із "чорної бухгалтерії" ПР. Так от державна компанія НАК "Нафтогаз" замовила послуги американських лобістів ValueBridge через бельгійську компанію CabinetDN. Копії контрактів державна компанія відмовилася надавати "з огляду на комерційний характер". Ну, до зустрічі в суді, пане Коболєв!», - так мотивує журналістка своє зацікавлення контрактами «Нафтогазу». 

Позов до суду першої інстанції підтримала ініціатива «На суд за доступ», юридичний супровід здійснює медіаюрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини».

«Доступ до правди»

Читайте також:

Джокер з реєстру: як журналістка піймала на брехні «Нафтогаз»

Журналістка «Української правди» подала позов проти НАК Нафтогаз України

«Нафтогаз» пояснив у суді, що не надав на запит контрактів з американськими лобістами, бо не укладав їх 

 

Cуд зобов’язав «Нафтогаз» повторно розглянути запит журналістки «Української правди» щодо американських лобістів