Журналістка отримала відповідь на запит у форматі відкритих даних

29 Січня 2018 11:24

Журналістка Надія Вірна отримала від Державної казначейської служби України Єдиний реєстр розпорядників бюджетних коштів у форматі відкритих даних.

«Файл на 20 МБ актуальний на 01.01.2018 року прийшов у відповідь на повторний запит у п’ятиденний термін з супровідним "за винятком інформації з обмеженим доступом"», - написала журналістка на своїй сторінці у Фейсбуку.

З отриманою інформацією журналістка пропонує ознайомитися усім охочим.

Загалом уся історія з отриманням відповіді на запит тривала три місяці.

Перший запит Вірна надіслала у листопаді 2017 року. У запиті вона посилалася на ст.10 прим.1 ЗУ «Про доступ до публічної інформації», яка звучить так:

Стаття 10-1. Публічна інформація у формі відкритих даних

1. Публічна інформація у формі відкритих даних - це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.

Розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах.

2. Публічна інформація у формі відкритих даних є дозволеною для її подальшого вільного використання та поширення…

«Потім мені подзвонили з Держказначейства. Сказали, що це великий документ і вони не можуть його відіслати по електронці. Я кажу: ноу проблем, давайте я до вас підійду з флешкою і перепишу. І вони зникли», - розповіла журналістка «Доступу».

Надія Вірна уже готувала позов до суду, проте за порадою юриста Олександра Бурмагіна, ГО "Платформа прав людини", вирішила надіслати повторний запит, на який і отримала відповідь.

 

«Доступ до правди»