Журналістка Громадського радіо після кількох місяців судів отримала інформацію від Київського метрополітену

16 Лютого 2016 18:01

Київський метрополітен виконав рішення суду  і надав на запит журналістки Громадського радіо Ірині Седовій копію договору, укладеного між комунальним підприємством «Київський метрополітен» та ВАТ «ДОК-3» щодо врегулювання земельно-майнових питань та виплати компенсації ВАТ «ДОК-3», пов'язаних з будівництвом метро на Троєщину, а конкретно – метромосту через Дніпро.

«Київський метрополітен після кількох місяців судової тяганини надав мені угоду про те, як вони віддали майже 50 млн бюджетних грошей сумнівній конторі, пов’язаній із зятем Черновецького. Гроші, звісно, пішли в туман. Але угода в мене є. І завдяки прекрасним юристами з ІРРП я продовжу розслідування про те, куди йдуть бюджетні гроші…», - написала Седова у Фейсбуку.

Метрополітен відмовив надати журналістці запитувані нею документи, мотивуючи своє рішення тим, що вони містять персональні дані осіб, що їх підписали, які відповідно до Закону України «Про захист персональних даних» підлягають захисту та не можуть бути розголошені без згоди цих осіб,  а згода цих осіб відсутня. 

Окружний адміністративний суд Києва визнав відмову недостатньо вмотивованою (не було застосовано трискладовий тест), а також обґрунтував, чому Київський метрополітен є розпорядником інформації, а отже, мусить давати відповіді на інформаційні запити, що інформацію про розпорядження бюджетними коштами не може бути обмежено в доступі, а також зазначив, що обмеженню підлягає інформація, зокрема й персональні дані, що містяться в документі, але не сам документ.

Цю справу слухали і в апеляції, яка залишила в силі рішення першої інстанції.

«Доступ до правди»

Фото Володимира Притули, Радіо "Свобода"

Читайте також: 

Кейс: Як від Київського метрополітену отримати інформацію про 48 мільйонів