Збільшено штраф за неправомірну відмову журналістові в інформації

2 Лютого 2021 15:39

Збільшено штраф за неправомірну відмову журналістові в інформації: народні депутати щойно ухвалили у другому читанні закон про посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів.

Зокрема, законопроект № 3633 вносить відповідні зміни до статті 171 Кримінального кодексу «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Тепер за передбачені у ст. 171.1 незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і його технічних засобів, відмова у доступі до інформації, заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (раніше штраф складав до 50 мінімумів). Інші покарання за це правопорушення лишаються старі – це арешт на строк до 6 місяців або обмеження волі на строк до 3 років.

Так само збільшено штрафи і за інші правопорушення, передбачених ст. 171.

Нагадаємо, правозасники та експерти в доступі до інформації послідовно виступають за декриміналізацію доступу, зокрема за вилучення доступу до інформації з переліку порушень, передбачених ст. 171 ККУ.

 «Доступ до правди»