Зареєстрували законопроект, що збільшує штрафи за порушення права на доступ

28 Жовтня 2020 10:00

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт №4224, який посилює адмінстративну відповідальність за порушення, в тому числі, законодавства про доступ до публічної інформації.

Авторами законопроекту "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності" стали народні депутати Микита Потураєв, Тетяна Циба, Євгенія Кравчук, Сергій Швець, Олександр Дануца, Олександр Санченко, Євгеній Брагар та Нестор Шуфрич.

«Метою і завданням прийняття цього законопроєкту є посилення захисту законної професійної діяльності журналістів та інших медіа-учасників, а також адміністративної та кримінальної відповідальності осіб за вчинення правопорушень стосовно журналістів», - вказано в пояснювальній записці.

Серед інших, законопроект звертає особливу увагу на порушення закону «Про доступ до публічної інформації». Він збільшує обсяги штрафів на посадових осіб, які порушують цей закон. Якщо наразі обсяги штрафів становлять від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів, то за редакцією нового законопроекту – від 50 до 300.

Карати так пропонують за наступні правопорушення:

  • необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом,
  • ненадання відповіді на запит на інформацію,
  • ненадання інформації,
  • незаконну відмову в доступі журналіста до інформації,
  • неправомірну відмову в наданні інформації,
  • несвоєчасне або неповне надання інформації,
  • надання недостовірної інформації
  • неоприлюднення інформації, обов’язкове оприлюднення якої передбачено законами України «Про доступ до публічної інформації», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», «Про відкритість використання публічних коштів», «Про запобігання корупції».

У випадку ухвалення законопроекту, будуть внесені зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Закону «Про інформацію» в частині щодо забезпечення свободи слова, права на інформацію та законодавчих гарантій професійної діяльності журналістів.

«Доступ до правди»