Скільки шлагбаумів у вашому місті? Як це з'ясувати

3 Січня 2022 16:59

Рівненські рятувальники попросили перевірити законність встановлення 19 шлагбаумів, металевих та бетонних перешкод у Рівному. Такими стали висновки перевірки мобільності, що її провела ДСНС.

Приводами для занепокоєння рятувальників стало те, що по-перше, шлагбауми – це додаткова перешкода, тобто у випадку умовної пожежі, аварії, вибуху газу тощо, спецтехніці (пожежній машині, швидкій т.і) важче потрапити на місце події, щоб оперативно долати наслідки надзвичайної ситуації.  По-друге, шлагбауми можуть бути встановлені самовільно.

 

Рівненське видання «РадіоТрек» звернулось до міської ради із запитом про перелік цих об’єктів та причини перевірки.

У міському департаменті інфраструктури, у відповідь на запит надали такий перелік:

 

У відповіді на запит РТ також йдеться про те, що для встановлення шлагбауму необхідні відповідні дозволи. Питання розташування таких об'єктів вивчає координаційна рада з питань безпеки дорожнього руху при Рівнераді. Якщо її члени дозволяють встановлення шлагбаума, то лише за наявності рекомендацій екстрених служб. 

«Встановлення шлагбауму відповідно до звернення громадян розглядається на засіданнях координаційної ради з питань безпеки дорожнього руху за результатами обговорення приймається  рішення щодо доцільності їх встановлення.

Членами координаційної ради приймалися рішення рекомендувати запитувачам на встановлення пристроїв надавати для розгляду погодження власників територій об'єктів та ескізний проєкт (схему ОДР), погоджений з відповідними екстреними службами.

В разі виявлення порушника Правил благоустрою м. Рівне складаються протоколи про адміністративне правопорушення відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Вставлення шлагбаумів та інших пристроїв, які обмежують доступ до території, регламентується ЗУ «Про благоустрій населених пунктів», а також Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень ДБН 360-92», - йдеться у відповіді департаменту інфраструктури на інформаційний запит Радіо Трек. 

При цьому департамент інфраструктури та благоустрою Рівнеради не веде переліку вже встановлених шлагбаумів та локацій. З перевірених джерел стало відомо, що такого переліку не веде жодна з інстанцій у місті.

До того ж шлагбауми мали б внести до нової схеми організації дорожнього руху. 

Ймовірно, вам теж стало цікаво, скільки шлагбаумів в вашому місті чи громаді, хто веде їхній облік, чи проводять перевірки мобільності і який алгоритм встановлення шлагбауму? Розпорядником щодо усіх цих питань є відділ інфраструктури місцевої ради.

А з приводу перевірок мобільності запити варто адресувати до ДСНС.

Пишіть запити, дізнавайтеся, наскільки безпечне та мобільне ваше місто.

«Доступ до правди»