Запитувач довів комунальникам, що інформація про ремонт дахів є публічною

25 Жовтня 2018 11:55

18 жовтня Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов запитувача Дмитра Карпія до комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського р-ну м. Києва» щодо надання належної відповіді на інформаційний запит та визнання відмови КП в ньому протиправною. По це пише сайт Інституту масової інформації.

Дмитро Карпій просив надати йому публічну інформацію щодо фірми, яка здійснювала ремонти дахів за замовленням комунального підприємства і з оплатою за кошти місцевої громади. Комунальне підприємство у відповідь зазначило, що це не є публічною інформацією і відмовило у наданні інформації.

В судовому засіданні керуюча компанія пояснила, що не є розпорядником у розумінні Закону України «Про доступ до публічної інформації», тому підприємство вирішило не надавати інформації.

При цьому в попередньому судовому засіданні, що відбулося 10 липня 2017 року, представниця комунального підприємства передала Дмитру Карпію лист-відповідь на повторний запит, який запитувач надсилав ще минулого року і відповіді на який так і не дочекався. У цьому листі комунальне підприємство все ж таки надало частину інформації на запит, хоча і не всю, і з порушенням строків.

Наразі суд оголосив вступну та резолютивну частини судового рішення. Після складення тексту судового рішення в повному обсязі відповідач (КП) ще матиме змогу оскаржити його в апеляційному порядку.

Позов було подано в межах роботи Коаліції щодо зниження фінансових бар’єрів у доступі до публічної інформації – було профінансовано оплату судового збору та послуги представника в суді. Представником позивача виступав юрист ІМІ Роман Головенко.

Коаліційний меморандум підписали Інститут масової інформації, Центр UA, Інститут розвитку регіональної преси, Центр демократії та верховенства права, Платформа прав людини, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини та Представництво Американської правозахисної організації Freedom House в Україні.

«Доступ до правди»