Запорізький губернатор розсилає листи про деструктивну діяльність активістки за критику президента

3 Жовтня 2018 00:00

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль розіслав листи, зокрема і міжнародним партнерам, про деструктивну діяльність активістки Наталії Заболотної, ГО «Народний захист». Зокрема він звинувачує активістку в тому, що під час тренінгу «Дотримання прав на доступ до публічної інформації» вона критикувала президента України.

«Під час тренінгу на тему «Дотримання прав на доступ до публічної інформації», що відбувся у Запорізькій обласній раді 21 – 22 лютого 2018 року, вона виступала з огульною, нічим не підтвердженою критикою президента. …Заболотна звинувачувала главу держави у приховуванні прибутків та внесенні до декларації неправдивих відомостей», – ідеться в листі губернатора до Центру демократії та верховенства права, з яким співпрацює Наталія Заболотна.

 

Губернатор також попросив директора ЦЕДЕМ Тараса  Шевченка «розглянути доцільність подальшої діяльності Н. Заболотної у якості експерта вашого центру та повідомити про прийняте рішення».

«На думку ЦЕДЕМ в демократичному суспільстві посадові та службові особи органів влади повинні утримуватися від перешкоджання будь-якими способами діяльності громадських активістів. Особливо тим, які публічно висловлюють свою незгоду та критику діяльності таких органів. Міжнародні стандарти свободи слова визначають, що політики та чиновники мають толерувати критику, навіть якщо вона шокуюча чи образлива, оскільки це вимоги демократичного суспільства», – так прокоментував Тарас Шевченко дії запорізького губернатора.

Крім листа до ЦЕДЕМ, від імені Костянтина Бриля було розіслано ще низку листів до міжнародних представництв – зокрема адресовані Надзвичайному і Повноважному Послу Королівства Данія в Україні, координаторові програм розвитку ООН в Україні – про деструктивну діяльність Наталії Заболотної.

Її звинувачують в тому, що її дії спрямовано «на системну дискредитацію органів виконавчої влади та штучне роздмухування корупційних справ». Листи також містять думку ОДА про недоцільність співпраці з даною активісткою.  

На інформаційний запит Наталії Заболотної, в якому вона попросила надати документи і факти, які б свідчили про «лобіювання Заболотною власних політичних і бізнесових інтересів» та «штучне роздмухування корупційних справ», про що теж йшлося у листах губернатора, ОДА відповіла, що вони аналізували матеріали із відкритих джерел, зокрема публікації активістки у Фейсбуку.

«На їх основі було сформульовано певні судження, що мають оцінювальний характер», – ідеться у відповіді на запит.

Наталія Заболотна – голова ГО «Народний захист», Запоріжжя. Активістка доступу до інформації, член Мережі захисників права на доступ до інформації.

Дії губернатора вона кваліфікує як такі, що мають ознаки перешкоджання громадській діяльності та переслідування.

«Доступ до правди»