«Закриті» відкриті дані: яка ситуація з даними під час війни

26 Вересня 2022 00:00

Які відкриті дані у час війни залишились відкритими, а які влада рекомендує закрити, коментував медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Євген Воробйов під час онлайн-зустрічі, присвяченій темі обмеження свободи слова у воєнний час.

Постанова КМУ від 12 березня 2022 р. № 263 встановлює, що на період дії воєнного стану міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, державні та комунальні підприємства, установи, організації, що належать до сфери їх управління, для забезпечення належного функціонування інформаційних, інформаційно-комунікаційних та електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів, володільцями (держателями) та/або адміністраторами яких вони є, та захисту інформації, що обробляється в них, а також захисту державних інформаційних ресурсів, можуть зупиняти та обмежувати роботу таких ресурсів.

Фактично це означає, що деякі відкриті досі дані стануть недоступними для користувачів. Однак Євген Воробйов зазначає: якщо база відкритих даних у користувача скачана і знаходиться в його доступі - то обмежень на користування нею немає. 

Варто пам'ятати також, що продовжує діяти Закон «Про доступ до публічної інформації», відповідно до ст. 10-1 якого розпорядники інформації зобов’язані надавати публічну інформацію у формі відкритих даних на запит, оприлюднювати і регулярно оновлювати її на єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на своїх веб-сайтах (з врахуванням вимог щодо персональних даних).

Євген Воробйов каже, що влада планує ухвалити зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2015 р. № 835 та від 30 листопада 2016 р. № 867, які затвердять, що розпорядники інформації під час оприлюднення наборів даних у формі відкритих даних можуть частково та/або повністю припинити надання доступу до оприлюднених наборів даних за допомогою інтерфейсу прикладного програмування. Однак медіаюрист зазначає: внесення змін постановами до норм, які регулюються законом, суперечить принципу верховенства права, бо закон має вищу юридичну силу, ніж постанова. 

Учасниця онлайн-зустрічі Наталія відзначила, що розпорядники відкритих даних отримали від Мінцифри офіційний лист з повідомленням, що з 1 серпня відновлює роботу Єдиний державний веб-портал відкритих даних, але є побажання від Мінцифри до розпорядників про те, які саме набори даних варто приховати. Наприклад, до переліку даних, які варто поки що не відкривати, належать дані про народних та місцевих депутатів України,а також їхніх помічників-консультантів, їх активність і майновий стан; декларацій родинних зв’язків та доброчесності суддів; реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств тощо. Крім того,  Мінцифра вилучила тимчасово дані щодо Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Донецької, Луганської та Харківської областей.

Євген Воробйов натомість зауважив, що ці побажання носять рекомендаційний, а не обов'язковий до виконання характер, про що свідчить формат донесення інформації. 

 

«Доступ до правди»