Законопроект №3660 необґрунтовано обмежує право на доступ – висновок НААУ

31 Липня 2020 07:19

Таким є основний висновок щодо законопроекту №3660, після аналізу, проведеного Комітетом Національної асоціації адвокатів України (НААУ) з медіа та рекламного права.

В своєму правовому аналізу юристи акцентували на двох пунктах, які потенційно можуть обмежувати право на доступ до публічної інформації – це формулювання щодо «зловживання права на доступ» та обмеження кількості запитів від однієї особи.

Юристи наголосили на тому, що ч.2. ст. 19 законопроекту, яка пропонує обмежити право запитувача п’ятьма запитами на тиждень, може суттєво ускладнити діяльність медійників.

«Це не дасть їм змоги отримувати та вчасно перевіряти відомості про діяльність влади і загалом матиме негативний вплив на свободу слова, може призвести до порушення міжнародних зобов’язань України за ст.10 Конвенції про захист прав людини», –  наголошують у висновку юристи.

Також НААУ звертають увагу на те, що автори законопроекту пропонують додати пункт про «відповідальність за зловживання запитувачами своїм правом на доступ».

Експерти НААУ акцентують: це доповнення не має сенсу з огляду на відсутність визначення, що за діяння будуть «зловживанням», хто, за яких умов і як буде карати за «зловживання».

Зауваження та пропозиції НААУ надіслав до Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Як відомо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 3660 про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити. Автор законопроекту – народний депутат Анатолій Остапенко, «Слуга народу».

У документі пропонуються дві правки до закону України «Про доступ до публічної інформації».

Перша – доповнити статтю 19 реченням про обмеження кількості запитів від одного запитувача – не більше п’яти на тиждень.

Друга – доповнити статтю 24 «Відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації» пунктом «зловживання запитувачами своїм правом на доступ до публічної інформації».  

Нагадаємо, НААУ (Національна асоціація адвокатів України) - це всеукраїнська недержавна некомерційна професійна організація, яка об’єднує всіх адвокатів України і є формою адвокатського самоврядування.

«Доступ до правди»