Закарпатському чиновнику, який відмовився надати інформацію журналістові, вручили підозру про злочин

22 Травня 2017 13:05

Прокуратура Закарпатської області вручила підозру в.о. сільського голови Новодавидківської сільської ради Адріану Скибі згідно з ст. 171 Кримінального Кодексу за ненадання інформації на запит. Про це повідомляє сайт «Новини Рахівського району». Таким чином створено прецедент притягнення до кримінальної відповідальності і за ненадання відповіді на інформаційний запит журналіста.

Журналістка газети  «Сила народного контролю» Лариса Ступак через можливий незаконний видобуток гравію, глини, піску із річки Латориця, у межах села Нове Давидково, надіслала інформаційний запит Новодавидківському сільському голові.

У запиті журналістка просила надати інформацію про документи на видобуток гравію, глини та піску в річці Латориця, а також відомості про земельні ділянки, які сільрада виділяла на сесіях у 2010 – 2015 роках.

У відповідь Новодавидківська сільрада запитану інформацію не надала, натомість послалася на вимоги п.5 ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації»:

«Оскільки інформацію про вашу газету ми не знайшли в жодному офіційному джерелі, то просимо при повторному запиті, якщо такий буде сформовано, надати копії офіційних документів (витяг з ЄДРПУО, свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи, виписку з ЄДРПОУ, посвідчення журналістів)», – зазначено у відповіді на запит.

Лист підписано в.о. сільського голови Адріаном Скибою. За інформацією сайту Новодавидківської сільради Андріан Скиба значиться секретарем ради.

 «У п.5, ст.19 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» перелічено, що саме запит має містити, – Це ім’я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо; підпис і дату за умови подання запиту в письмовій формі. Список є вичерпним, ніяких згадок про свідоцтво реєстрації ЗМІ він не містить. Відтак, у діях посадової особи А.М. Скиби, який виконував на той час функції голови сільської ради, я вбачаю ознаки кримінально караного правопорушення згідно ч.1.ст. 171 КК України, а саме – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Таке діяння карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років», - зазначає Лариса Ступак.

Щодо даної відмови журналістка звернулася у правоохоронні органи, які вручили сільському голові підозру про вчинення злочину, згідно зі ст. 171 ККУ.

 

«Доступ до правди»