Забезпеченість препаратами проти сказу в Україні напружена: на Одещині їх немає взагалі

30 Травня 2016 12:09

Імунобіологічних препаратів для профілактики сказу на Одещині немає. Про це стало відомо з відповіді Міністерства охорони здоров’я на запит користувача «Доступу до правди».

Також МОЗ України повідомило, що загалом забезпеченість регіонів України імунобіологічними препаратами напружена. Інформація по залишках вакцин подається у МОЗ щомісячно у розрізі областей.

Згідно з інформацією Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, щорічно в Україні реєструється близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися за медичною допомогою з приводу укусів тваринами. У березні «Доступ до правди» повідомляв, що в Чорноморську (Іллічівську) на Одещині кількість нападів бродячих тварин щороку зростає у 1,5 рази.

Як написано у довідці МОЗ, інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці – 41,4 %) чи домашніх тварин (коти – 21,8 %, собаки – 15,3 %,) а також сільськогосподарських тварин ( 20,2%).  

Згідно з інформацією Головного управління держсанепідемслужби, у 2015 році в м. Києві випадків захворювань людей на сказ не зареєстровано.

Станом на травень 2016 року триває процедура закупівель імунобіологічних препаратів міжнародними організаціями за 2015 рік.

Раніше «Доступ» повідомляв, що ЮНІСЕФ і ПРООН отримали від України близько 600 млн грн на закупівлю ліків для вакцинації.

Також на сьогодні МОЗ проводить перемовини з різними громадськими організаціями, фармвиробниками щодо можливості надання вакцин у вигляді гуманітарної допомоги. 

Читати запит та відповідь повністю

«Доступ до правди»