За підтримки Держкіно у виробництві перебувають 103 кінопроєкти

30 Січня 2024 00:00

В Україні наразі готуються до виходу на екран 103 кінопроєкти за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Про це йдеться у відповіді Держкіно на інформаційний запит Укрінформу.

«За підтримки Держкіно у виробництві знаходяться 103 кінопроєкти», - йдеться у відповіді.

Зокрема, у 2024 році планується вихід в прокат таких стрічок:

·        комедія про ставлення українського суспільства до ЛГБТ-спільноти «Уроки толерантності»;

·        фільм за мотивами однойменної повісті Кузьми Скрябіна «Я, «Побєда» і Берлін»;

·        романтична комедія «Смак свободи»;

·        історія дорослішання, яка розгортається напередодні падіння СРСР «Ти мене любиш?»;

·        фільм про каральні практики радянської психіатрії «БожеВільні».

Міністерство культури передбачило для ДП «‎Мультимедійна платформа іномовлення України» (МПІУ) 448,1 млн грн на послуги з виробництва 53 фільмів і серіалів. Виконавців цих послуг вибрали за конкурсом, деталі та процес якого були закритими для громадськості.

На початку нового року Dozorro вирішило з’ясувати, скільки з запланованих проєктів у результаті реалізували (спойлер — менше, ніж здається), скільки на це пішло грошей, що буде з залишками коштів. І головне — де це все можна переглянути.

Так, у відповідь на інформаційний запит, ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» зазначило, що уклало договори на виробництво 37 творів із 53, вартість яких оцінювалася у 308,2 млн грн. Решта переможців відмовилися від укладання контрактів або розірвали їх. Причини різні: ключові працівники мобілізувалися до ЗСУ, неможливо виробити необхідний обсяг творів упродовж серпня-грудня тощо.

У відповіді на запит журналістки Dozorro ДП «‎МПІУ» повідомило, що решту договорів із переможцями конкурсу держпідприємство підписувати не планує. А ті кошти, які підрядники не використали упродовж 2023-го, перерозподіляти не будуть.

З наданих із бюджету на виробництво українського контенту майже 450 млн грн переможці конкурсів змогли освоїти лише трохи менш як 300 млн грн. На виході, як і передбачалося, глядач отримав здебільшого мелодрами та телекомедії. У кожній згадується тема війни. А ось документальних фільмів у списку майже немає. Ті, які отримали фінансування, поки не вийшли в прокат.

Та, як виявилося, замало було просто відзняти український контент для популяризації. Нині Мінкульт зіштовхнувся з тим, що його треба транслювати десь, окрім телеканалів «‎Дім» і «‎FreeДом». Наприкінці грудня ДП «‎МПІУ» опублікувало оголошення, в якому запропонувало телеканалам і дистриб’юторам узяти відзняті стрічки й епізоди для трансляції на власних платформах.

Перевагу надаватимуть тим, хто запропонує більші охоплення, кращі стратегії просування і матиме вищий потенціал до міжнародної дистрибуції. Каталог контенту надаватимуть за запитом.

«Доступ до правди»