З усіх вінницьких вишів декларації керівників не надав лише Вінницький технічний університет

3 Березня 2017 14:08

З усіх вінницьких вузів декларації керівників не надав лише Вінницький технічний національний університет. Як пише Вінницька агенція журналістських розслідувань, цей виш відповів відмовою, так само проігнорував і повторний запит.

Зараз журналісти надіслали до університету третій запит, а у випадку не надання їм декларацій планують звернутися до суду.

Нагадаємо, Центр громадського контролю «ДІЙ! Вінниця» розіслав усім державним вищим навчальним закладам Вінниці запити щодо надання декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру ректорів, їхніх заступників та співробітників закладу.

З шести вишів одразу відповіли 4. Найшвидшим виявився Донецький національний університет імені Василя Стуса – вичерпна відповідь надійшла на наступний день після отримання запиту. 

Державний педагогічний університет спочатку відмовив, пославшись на те, що декларації містять персональні дані, проте після повторного надсилання запиту і публікації на сайті Вінницька агенція журналістських розслідувань, у якій медіа-юрист Олександр Бурмагін, ГО «Платформа прав людини», прокоментував, чому відмова у наданні декларацій є протиправною, педуніверситет не просто надіслав змістовну відповідь на запит, а й перепросив журналістів.

У своєму коментарі Бурмагін зокрема нагадав, що  інформація з декларації (крім паспортних даних, місця проживання та ідентифікаційного коду з місцем розташування об’єктів нерухомості) не охоплюється дією норм щодо захисту приватного життя.

«Про це, прямо зазначено у ч.3 ст.5 Закону України “Про захист персональних даних”: “Персональні дані, зазначені у декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, оформленій за формою і в порядку, встановленими Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції”, не належать до інформації з обмеженим доступом, крім відомостей, визначених Законом України “Про засади запобігання і протидії корупції”.” І, це юридичною мовою, спеціальна норма по відношенню до норм, які містяться у рішеннях КСУ та інших нормативно-правових актах. У випадку суперечності (колізій) саме вона, спеціальна норма, підлягає застосуванню»,  – пояснив медіаюрист сайту «Вінницька агенція журналістських розслідувань».

 

«Доступ до правди»