Юрист: Вимоги СБУ до «Української правди» порушують також і Закон «Про доступ…»

15 Вересня 2017 15:32

Вимоги СБУ до «Української правди» порушують також і Закон «Про доступ до публічної інформації», вважає юрист Віта Володовська, Центр демократії і верховенства права, до якої «Доступ до правди» звернувся з проханням прокоментувати вимогу Служби безпеки України видалити січневу статтю про зрив державної програми реформування оборонно-промислового комплексу, оскільки служба вбачає в матеріалі розголошення держтаємниці:

 - В контексті доступу до публічної інформації ситуація з УП може бути показовою щонайменше з точки зору захисту «викривачів» та визначення суспільно необхідної інформації. 

Так, журналісти не можуть бути притягнені до відповідальності за «Розголошення державної таємниці», адже суб’єктом цього злочину є особа, яка мала відповідний доступ до такої інформації і була попереджена про відповідальність. 

Але в даній ситуації, і людина, яка передала такі документи ЗМІ, може бути звільнена від відповідальності на підставі ст. 11 Закону України «Про доступ до публічної інформації»Посадові та службові особи не підлягають юридичній відповідальності, незважаючи на порушення своїх обов'язків, за розголошення інформації про правопорушення або відомостей, що стосуються серйозної загрози здоров'ю чи безпеці громадян, довкіллю, якщо особа при цьому керувалася добрими намірами та мала обґрунтоване переконання, що інформація є достовірною, а також містить докази правопорушення або стосується істотної загрози здоров'ю чи безпеці громадян, довкіллю.

Тут інформація стосувалась досить серйозних (потенційно корупційних) зловживань, які мають суттєвий негативний вплив на обороноздатність країни у умовах збройної агресії. 

У цьому контексті варто також згадати статтю 29 Закону України «Про інформацію», відповідно до якої інформація з обмеженим доступом може бути  поширена,  якщо вона   є  суспільно  необхідною (наприклад, свідчить  про  загрозу  державному  суверенітету,   територіальній цілісності  України, про  можливість  порушення  прав людини,  негативні наслідки діяльності (бездіяльності)  фізичних  або юридичних осіб тощо) і право громадськості  знати  цю  інформацію  переважає потенційну шкоду від її поширення.

Зважаючи, що стаття була поширена ще в січні і даних про шкоду від її поширення досі не було, жодних підстав обмежувати доступ до такої інформації надалі немає. 

 фото - УНІАН

 

«Доступ до правди»