Юрист: Уповноважений з прав людини захищає право на доступ не тільки людини, а й юрособи

3 Квітня 2017 14:37

Людмила Опришко, адвокат, медіа-юрист ГО «Платформа прав людини», на прохання «Доступу до правди» прокоментувала постанову Вінницького міського суду, який закрив провадження у сфері доступу до публічної інформації, пояснивши це тим, що запитувач інформації є юридичної особою, а Уповноважений з прав людини не має права складати протокол на скарги від юридичних осіб:

- Такий висновок є помилковим. Очевидно, суд або не читав Закон України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», або застосовував його норми вибірково.

Зокрема, він не звернув увагу на статтю 2 цього Закону, яка регулює сферу його застосування. А вона передбачає, що цей Закон, в тому числі, поширюється на відносини, що виникають між юридичними особами публічного та приватного права, а також фізичними особами, які перебувають на території України, у випадках, передбачених окремим законом.

Таким окремим законом є Закону України «Про доступ до публічної інформації». Він, зокрема, передбачає, що запитувачами публічної інформації є не лише фізичні, але й юридичні особи, крім суб’єктів владних повноважень (див. пункт 1 частини 1 статті 12 цього Закону).

Наступна правова норма – пункт 8-1 частини 1 статті 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), який встановлює, що у справах про правопорушення, передбачені статтею 212-3 КУпАП (крім порушень права на інформацію відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»), протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені особи секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Отже, органом, який захищає права юридичних і фізичних осіб на доступ до публічної інформації є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Лише посадові особи цього органу мають право складати відповідні протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 212-3 КУпАП.

Згідно з пунктом 2.1 Порядку здійснення провадження Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, затвердженого наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  від «12» серпня 2013 р. №18/02-13, підставами для відкриття провадження Уповноваженого з прав людини можуть бути відомості про порушення прав і свобод людини і громадянина, які містяться не тільки у зверненнях громадян, але й ті, які отримано від підприємств, установ, організацій, в тому числі і громадських (див. підпункт «б» пункту 2.1 цього Порядку).

Таким чином, на моє переконання, офіс Омбудсмана має право проводити перевірки дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» за зверненнями юридичних осіб – запитувачів, в яких викладено відповідні факти порушення вимог цього Закону.

Тому я не можу погодитись із зазначеним рішенням суду, вважаю, що воно є незаконним і необґрунтованим. Раджу оскаржити його в апеляційному порядку.

 

«Доступ до правди»