Юрист коментує відмову АМКУ: Надати інформацію з кількох документів не означає аналізувати її

17 Листопада 2016 11:24

Антимонопольний комітет України відмовився надати відповідь на інформаційний запит користувача «Доступу до правди», аргументуючи це тим, що запитувана інформація не є публічною, оскільки може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або яка потребує створення в інший спосіб.

У запиті йшлося про кількість скарг до АМКУ, щодо оскарження результатів закупівель за час дії закону «Про публічні закупівлі», кількість скарг, які було задоволено та/або частково задоволено, А також про те, скільки було сплачено збору за подання цих скарг до АМКУ і скільки коштів АМКУ витратив на їх розгляд. 

Читати запит і відповідь повністю

Віта Володовська, юрист Центру демократії та верховенства права, на прохання «Доступу» коментує, чи мав АМКУ підстави для такої відмови:

-         -  У даному випадку має місце неточне тлумачення АМКУ принципу «задокументованості» публічної інформації. Відповідно до нещодавньої Постанови ВАСУ: «Якщо запит стосується інформації, яка міститься в кількох документах і може бути зібрана і надана без значних інтелектуальних зусиль (наприклад, без проведення додаткового змістовного аналізу), то така інформація відповідає критеріям «відображеності та задокументованості» і є публічною».
Відповідь на зазначений запит (питання 1-2) не потребує додаткового змістовного аналізу, оскільки відповідно до закону запитана інформація має вноситись АМКУ до електронної системи закупівель.
Так, відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» Антимонопольний комітет України як орган оскарження утворює постійно діючу адміністративну колегію (колегії) з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Скарга до колегії подається у формі електронного документа через електронну систему закупівель. Після розміщення скарги суб’єктом оскарження в електронній системі закупівель скарга автоматично вноситься до реєстру скарг і формується її реєстраційна картка. Колегія АМКУ у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дня внесення скарги до реєстру, має розмістити в системі електронних закупівель рішення про прийняття скарги до розгляду із зазначенням дати, часу і місця розгляду скарги або обґрунтоване рішення про залишення скарги без розгляду, або рішення про припинення розгляду скарги.
Таким чином, інформація по кожній окремій скарзі є зафіксованою, може бути підрахованою без необхідності аналізувати сам зміст скарги.
Водночас, інформація щодо оплати розгляду скарг та витрат на їх розгляд може на даний момент потребувати окремого підрахунку та аналізу, оскільки сплачується до Держказначейства, а підтвердження подається в АМКУ кожним окремим скаржником. Подібну інформацію краще запитувати за результатами фінансового року, коли вона може бути зафіксована загальною сумою у звітних документах.

 

 «Доступ до правди»