ЮНІСЕФ і ПРООН отримали від України близько 600 млн гривень на закупівлю ліків для вакцинації

24 Березня 2016 13:18

Міжнародні організації ЮНІСЕФ і ПРООН отримали перерахування на суму близько 573,21 млн грн на закупівлю ліків для імунопрофілактики. Про це стало відомо з відповіді на запит користувача «Доступу до правди».

Так, у грудні 2015 року ЮНІСЕФ отримала близько 312,26 млн грн. на закупівлю вакцин проти сказу, гепатиту В,  туберкульозу, комбінованої вакцини  для профілактики кору, паротиту,  краснухи, комбінованої вакцини для профілактики кашлюка (ацелюлярна та цільноклітинна), дифтерії, правця, анатоксину дифтерійно-правцевого.

Щодо Програми розвитку ООН (ПРООН), то організація у грудні 2015 року отримала близько 260,95 млн грн  на закупівлю комбінованої вакцини для профілактики калшюку (ацелюлярна), дифтерії, правця, гемофільної інфекції та поліомієліту (інактивована) та вакцини  для профілактики  гемофільної інфекції типу b.

Обидві організації отримали кошти на закупівлю вакцин за напрямом «Централізована закупівля імунобіологічних препаратів  для проведення імунопрофілактики населення».

Згідно з відповіддю на запит, у 2015 році було прийнято рішення  про передачу функції державних закупівель лікарських засобів  та медичних препаратів  міжнародним організаціям. Передбачається, що це дозволить гарантувати  високу прозорість закупівель, забезпечить своєчасність поставок  ефективних, безпечних  і якісних лікарських засобів , а також економію бюджетних коштів  на закупівлю препаратів.

Відтак, за домовленістю між МОЗ України з 2015 року ЮНІСЕФ та ПРООН займаються закупівлею імунобіологічних препаратів.

Також МОЗ України повідомило, що після закупівлі вакцини будуть розподілена до державних закладів охорони здоров’я, в т.ч. до пологових будинків усіх регіонів країни та розвезені згідно з графіком поставки.

Згідно з ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» вакцини  для обов’язкових щеплень використовуються  безкоштовно для проведення щеплень дітям  незалежно від віку згідно з Календарем щеплень, який був затверджений наказом МОЗ від 11 серпня 2014 року.

Разом з тим, з 2009 року  діяв ЗУ «Про затвердження загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009-2015 роки». За період 2010-2014 років Програму було недофінансовано більше як на 40%.

Читати запит та відповідь повністю

Як повідомляє МОЗ України, ПРООН підписала контракт з сімома компаніями 18 протитуберкульозних лікарських засобів в рамках національних програм з охорони здоров'я загальною вартістю 6 720 427 дол.  Також ПРООН купила ліків для пацієнтів із орфанними захворюваннями на загальну суму 364 184 дол. Надходження перших ліків очікується вже в квітні 2016 року.

 

Як писали «Наші Гроші», перші ліки на тендері ПРООН в середньому коштували значно дешевше від часів Януковича і 2014 року.