Євгеній Брагар: «Підтримую 2381 в аспекті посилення адмінвідповідальності»

10 Листопада 2020 09:25

Євгеній Брагар –  народний депутат від партії «Слуга народу», за освітою – історик, випускник історичного факультету Київського університету імені Шевченка. Вивчав історію європейської колоніальної спільноти в Алжирі. Заступник голови Комітету ВРУ з питань свободи слова.

Брагар є співавтором законопроекту № 4224, який регулює сферу доступу до інформації, зокрема посилює адміністративну відповідальність за порушення права на доступ.

Читайте також: Зареєстрували законопроект, що збільшує штрафи за порушення права на доступ

«Доступ до правди» поговорив з нардепом про те, як він бачить подальше регулювання сфери доступу, зокрема – як ставиться до тих правок, які пропонує законопроект 2381.

Нагадаємо, законопроект № 2381, який пропонує достатньо суттєві правки до Закону України «Про доступ до публічної інформації», зокрема:

 удосконалення визначення публічної інформації;
 підвищення штрафів за порушення права на доступ до публічної інформації;
 можливість направлення протоколу про адміністративне порушення посадовій особі поштою. Це усуне проблему вручення оформленого відповідно до закону протоколу у випадку небажання посадових осіб зустрічатись з контролюючим органом;
 посилення захисту викривачів, настільки, наскільки це можливо без профільного закону;
 і нарешті до вирішення питання про створення окремого Уповноваженого з питань захисту права на доступ («інформаційного комісара») до публічної інформації пропонується значно розширити повноваження Уповноваженого з прав людини.

Так, наприклад, пропонується надати Уповноваженому з прав людини можливість за підсумками перевірки, розгляду звернення видавати обов’язкові для виконання вимоги (приписи) про запобігання або усунення порушень законодавства про доступ до публічної інформації, у тому числі щодо:
🔸надання запитувачу інформації;
🔸форми доступу запитувача до інформації;
🔸обмеження доступу до інформації з метою захисту прав третіх осіб;
🔸плати за надання інформації;
🔸оприлюднення інформації.

Доступ до правди: Чи подавали ви коли-небудь запит на публічну інформацію?

Євгеній Брагар: До того, як я став депутатом, я був аспірантом і часто працював в архівах. Для отримання інформації там теж потрібно подавати запит. Дещо інший порядок і специфіка, але суть у тому, що затримка або необґрунтована відмова у інформації може серйозно зашкодити планам, діяльності, роботі. Це можна перенести і на сферу доступу, тому при всьому розумінні, з необґрунтованою відмовою у публічній інформації треба боротись.

Доступ до правди: Законопроект 4224, співавтором якого ви є, збільшує штрафи за порушення законодавства в сфері доступу до публічної інформації. Чому ви вважаєте важливим посилити адміністративну відповідальність у цій сфері?

Євгеній Брагар: Свого часу сфера доступ до публічної інформації регулювалась одним з кращих законів у світі, але час йде, реалії змінюються і треба цю сферу регулювати оновленим законодавством, адаптованим до реалій. Причина збільшення штрафів хоча б у тому, що з часу запровадження їх у певному розмірі минув час, пройшла інфляція і вони застарівають. І стають не таким вже й дієвим механізмом адміністративного впливу на порушників законодавства про доступ.

Знаю, що наразі у профільному комітеті ведеться робота над розглядом ще одного закону, який має регулювати цю сферу – 2381, авторства Ольги Василевської-Смаглюк. Підтримую його в аспекті посилення адміністративної відповідальності, в цьому аспекті він перетинається з нашим законопроектом. Щодо інших аспектів цього закону – будемо розглядати, ймовірно підтримувати, бо закон про доступ до публічної інформації потребує оновлення.

Доступ до правди: В експертному середовищі обговорюється необхідність посилення контролю за виконанням законодавства по доступу. Для цього є два шляхи – збільшити обсяг повноважень Уповноваженого з прав людини або створити новий орган – Інформаційного комісара, що опікуватиметься питаннями контролю за доступом. Чи підтримуєте ви ідею створення нового органу задля покращення виконання законодавства про доступ?

Євгеній Брагар: В цьому аспекті для мене найголовнішим є законодавчо надати право долучатись до контролю професійній спільноті. Чи буде це право реалізоване як посилення офісу Омбудсмана, чи ж як співпраця з новостворений органом – для мене несуттєво. Головне, аби високопрофесійні люди, експерти, могли включатись у питання контролю за доступом.

«Доступ до правди»