Ярослав Юрчишин: Якби винесли проект на розгляд, ми б підтримували його

3 Грудня 2020 09:02

Народний депутат фракції «Голос» Ярослав Юрчишин є заступником голови цієї партії, а також працює першим заступником голови парламентського комітету з питань антикорупційної політики у Верховній Раді.

Ми поінформували його про діяльність робочої групи під головуванням народної депутатки Євгенії Кравчук, заступниці голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики ВРУ.

Група напрацьовує суттєві правки до законопроекту 2381 та інших законопроектів, покликаних вдосконалити сферу доступу до публічної інформації в Україні. Одне з завдань групи – врахувати пропозиції, які пролунали під час експертного обговорення «Законотворчість у сфері доступу до публічної інформації: сучасний стан та перспективи», а фахівці, які виступили під час заходу, очолили підгрупи робочої групи. Юрчишин підтримав таку роботу групи.

Як ви оцінюєте ситуацію в сфері доступу до публічної інформації?

Тема доступу до публічної інформації достатньо складна. Але це серйозний механізм для громадських активістів, активних громадян і само собою для журналістів.

Чи потрібно змінювати закон про доступ до публічно інформації?

Раніше нас ставили  у приклад по європейських стандартах доступу до публічної інформації. Але профільний закон був прийнятий ще до революції гідності. І тепер його потрібно осучаснити і вдосконалити.

Якби такий законопроект винесли на голосування парламенту, ви та ваша фракція його б підтримала?

Якби винесли проект на розгляд, ми б підтримували його. Доступ до публічної інформації  для нас як опозиційної партії – це важливий механізм контролю, який треба розвивати в демократичному суспільстві.

Як ви ставитесь до ідеї запровадження інформаційного комісара - яким шляхом краще йти: створення нової інституції чи посилення функцій омбудсмена?

Я вважаю, що краще все ж таки посилити функції і можливості Омбудсмана.

«Доступ до правди»